Urbana bašta: Stambeni blok u Berlinu

28.04.2014. | Detail

U srcu nemačke prestonice, arhitektonski biro Grüntuch Ernst Architects je projektovao alternativu berlinskim tipičnim obodnim urbanim blokovima koji se otvara ka ulici, a nudi veliku individualnost stambenim jedinicama.

Smešten između berlinskih naselja Berlin Mitte i Prenzlauer Berg, novi stambeni kompleks „Marthashof“ biroa Grüntuch Ernst Architects nudi dizajn koji odstupa od principa konvencijalnih obodnih urbanih blokova otvarajući klasnični berlinski zatvoreni blok u zajedničku baštu.

Zeleni centar je time smešten u okviru urbanog ansabla. Vrtni prostor bez automobila se prostire na 3.000 kvadratnih metara i predstavlja pristupnu oblast, zajednički prostor i tačku identifikacije za stanovnike novog bloka.

Dobro raspoređena struktura zgrada koja okružuje ovaj zeleni prostor i njene različite krovne terase smanjuje bilo kakvu svest o masivnosti kompleksa. Različita prednja uzvišenja, koja su više tipična za dugačke urbane strukture su rezultat. Ovaj efekat se pojačava sa tri različite vrste fasada: bela fasada koja je presečena sa zidnim elementima, i braon-eloksirana metalna fasada sa perforiranim sklapajućim elementima za senčenje.

Ova raznolikost je učinjena još više primetnom od strane različitih tipova stambenih jedinica koje kompleks ima da ponudi. Bilo da je u pitanju garsonjera, dupleks ili penthaus apartman, svi se oni mogu pronaći u novoizgrađenom stambenom kompleksu Marthashof.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...