INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Modularni sistem sadnje daje svestranost živim zelenim zidovima

24.04.2014. | Gizmag

Posedovanje biljaka u domu i kancelariji donosi dobrobit za zdravlje i raspoloženje koji su veoma dobro dokumentovani. Ovaj projekat kompanije Ingameoffice je više od samo nekoliko saksijskih biljki - to je vertikalni sistem sađenja u kome biljke mogu biti pomerane prema željama korisnika prostora.

Sistem „Zeleni zid“ je deo veće rekonstrukcije kancelarijske zgrade TYJ, ali je možda karakteristika koja se najviše ističe, i podseća na druge vertikalne vrtove kao što je instalacija na Međunarodnom aerodoromu Edmonton (o kojoj smo pisali ovde).

Velike rešetke od zatvorenih, međusobno povezanih cevi različitih veličina čine različite velike, a ponekad i na više nivoa rasprostranjene, zidove u kojima se biljke mogu ubaciti u proreze. Cevovod takođe omogućava da se voda pumpa do biljaka sa neophodnim hranljivim materijama.

Biljke su postavljene u posebne posude koje se uguravaju u bazenčiće u sistemu na intervalima od oko 20 centimetara. Pamučne niti prolaze kroz saksije kako bi crpele vodu nagore u zemlju iz bazenčića, slično postupku na koje korenje biljaka funkcioniše. Štaviše, sistem se može ugraditi u različitim oblicima i kancelarijski radnici mogu da „izvuku“ biljke i da ih postave na svoje stolove, kao i da menjaju raspored biljaka po želji.

Implementacija zelenog zida u kancelarijskoj zgradi TYJ je postavljena na zapadnoj strani zgrade u Šenženu, Kina, omogućavajući biljkama da imaju koristi od izlaganja direktnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti. On takođe pruža hlad za kancelarijske prostore kada je sunce na svom vrhunci, pomažući u smanjenju troškova klimatizacije.

Pored pozitivnog psihološkog efekta koje zelenilo ima na zaposlene, biljke takođe „čiste“ vazduh apsorbovanje ugljen-dioksida i izbacivanjem kiseonika. Sistem je čist i lako ga je održavati, a saksije su napravljene od recikliranog materijala.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;