PRIJAVA-468X60-BANNER

Pobednici konkursa eVolo 2014 za projektovanje nebodera

16.04.2014. | Gizmag

Pobednici arhitektonskog konkursa eVolo 2014 za projektovanje nebodera su objavljeni u martu. Takmičenje koje je ušlo u svoju devetu godinu ima za cilj da prepozna izvanredne ideje za vertikalno življenje. Ovogodišnji projekti su prikazali koncepte upotrebe drveta u izgradnji, nebeskih gradova i zgrada koje rastu.

Konkurs eVolo traga za inovativnim korišćenjem tehnologije, materijala, programa, estetike i prostorne organizacije i dobro je poznat po tome što se na njemu prikazuju veoma maštoviti koncepti. Na primer, na prošlogodišnjem konkursu su nagrade otišle solarnom kišobranu projektovanom da obezbedi hlad za polarne kape koje se tope, kao i plutajućem gradu koga u vazduhu održava helijum. Ovogodišnji dobitnici su malo više uzdržaniji u svemu, ali ako pogledate malo pažljivije radove koji su dobili pohvale videćete da tu ima nekih fascinantnih ideja.

Prva nagrada na ovogodišnjem konkursu je otišla u ruke Jong Ju Liju iz SAD-a za njegov projekat „Vernacular Versatility“ (vernakularna svestranost). Dizajn se oslanja na izloženim drvenim strukturama koje se koriste u tradicionalnoj gradnji Korejskih kuća. Cilj projekta je bio izvlačenje stila gradnje koji je tradicionalno korišćen za jednospratne kuće i njegovo reinterpretiranje za potrebu današnjih nebodera (projekat prikazan na prvoj fotografiji).

Drugo mesto je dodeljeno Marku Talbotu i Danijelu Markieviču, takođe iz SAD-a. Njihov projekat nebodera nazvan „Car And Shell Skyscraper: Or Marinetti’s Monster“ predlaže samostalan grad na nebu. On se sastoji od velikih kockastih konstrukcija koje smeštaju stambene prostorije, rekreativne prostore, komercijalne zone, ulice i pešačke puteve (projekat prikazan na drugoj fotografiji gledano odozgo).

Poslednji projekat koji je dobio nagradu, a možda i najradikalniji od prva tri projekta, delo je kanađanina Juhao Liua i Ruija Vua. Njihov koncept nazvan „Propagate Skyscraper: Carbon Dioxide Structure“ ima za cilj zarobljavanje ugljen-dioksida iz atmosfere i njegovo ponovo korišćenje kao deo procesa „samo-propagiranja“ ili rasta strukture. Skele određuju oblik zgrade i obezbeđuju materijal za njen rast, koji se zatim pokreće faktorima životne sredine kao što su vetar, vreme i ugljen-dioksid u atmosferi (projekat prikazan na trećoj fotografiji gledano odozgo).

Pored dobitnika prve tri nagrade, eVolo takođe navodi brojne pohvale. Neki od tih primetnih projekata ove godine su 3D štampane strukture u pustinji (o njima smo pisali ovde), neboder zatvoren u mehuru koji održava zdravo unutrašnje okruženje (projekat prikazan na četvrtoj fotografiji gledano odozgo) i železnička stanica/čvorište koje smešta vozila vertikalno kako bi se uštedeo prostor (projekat prikazan na fotografiji iznad).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;