IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Novootvoreni Emerson koledž u Los Anđelesu uklapa formu sa funkcijom

02.04.2014. | Gizmag

Spajanje forme i funkcionalnosti u sklad je sveti gral projektovanja bilo koje vrste objekata. Novootvoreni Emerson koledž u Los Anđelesu (ELA) postiže upravo to. Bilo je potrebno da zgrada bude održiva i da obezbedi prostore za obrazovanje, smeštaj i administraciju dok u istov vreme neguje društvenu aktivnost i kreativnost.

Prvobitna Emerson institucija u Bostonu, Masačusets, fokusira se na obrazovanje kadrova iz oblasti komunikacije i umetnosti. Novootvoreni Los Anđeles kampus nudi sedam disciplina sa istim fokusom, kao i postdiplomske, sertifikacione i profesionalne studijske programe. ELA će takođe biti dom radionicama, predavanjima i drugim društvenim događajima.

„Zgrada je projektovana da proširi interaktivni, socijalni aspekt obrazovanja“, kaže Thom Mejn, direktor arhitektonskog biroa Morphosis koji je bio zadužen za projektovanje koledža. „Fokusirali smo se na projektovanje imajući u vidu i širu zajednicu - kako u pogledu javnog prostora, tako i u pogledu održivog dizajna.“

Dve kule obezbeđuju smeštaj za 217 studenata i one su spojene na vrhu sa višenamenskom platformom. Platforma poseduje montažne elemente za medijske konekcije, ozvučenje i osvetljenje, i služi kao sredstvo za olakšanje produkcije na otvorenom. „Talasasti metalni ekran“ na spoljnoj fasadi svake kule krije stepeništa i hodnike koji se nalaze iza njega, a ujedno predstavlja i estetski dodatak objektima.

Desetospratni prostor između kula je opisan kao „otvorena soba“ od strane biroa Morphosis. On sadrži učionice, prostor za projekcije i performanse na otvorenom, Dolby Surround 7.1 ozvučenje, prostor za video projekcije, kompjuterske laboratorije, dodatne prostorije za produkciju i studio sa zelenim platnom za snimanje. Sajt popunjava 11.148 metara kvadratnih prostora u totalu, i bilo je potrebno tri godine da se izgradi.

Arhitektonski biro Morphosis očekuje da će zgrada koledža dobiti LEED Gold sertifikaciju, što je znak izvrsnosti u pogledu očuvanja životne sredine. Temperatura unutar objekta se reguliše korišćenjem pasivnog valentnog sistema, zastakljenja visokih performansi i automatizovanih sistema za osenčenje. Efikasne sanitarije bi trebalo da smanje potrošnju vode za 40 odsti, a ušteda energije se prati pomoću pametne elektronske infrastrukture.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;