INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pesčani Vavilon: Solarni uvijeni neboder 3D štampan od pustinjskog peska

27.03.2014. | Inhabitat

Peščani Vavilon (Sand Babel) je uvijeni, solarni, 3D štampani neboder izgrađen od pustinjskog peska. Inspirisan tornadima i pečurkastim stenama koje se mogu videti u pustinjama, neboder je projektovan sa podzemnim mrežnim sistemom od cevi koji kombinuje stambene prostore, naučnoistraživačke oblasti i platforme za razgledanje. Futuristički, revolucionarni projekt kineskih arhitekata je zaradio pohvalu u konkursu 2014 eVolo Skyscraper Competition.

Zamišljen od strane kineskih projektanata Kvi Songa, Kang Pengfeija, Bai Jinga, Ren Nuoja i Guo Šenga, projekat predviđa inteligentnu mrežu nebodera smeštenih u pustinjskom pejzažu. Neboderi bi bili napravljeni preko 3D štampača na solarni pogon i izgrađeni u potpunosti korišćenjem lokalnog materijala kojeg ima u izobilju - peska.

Svaka struktura bi imala dva glavna dela. Gornji, spiralni skelet bi bio izgrađen korišćenjem kontinuiranog prenosa zateznih sila, dok bi niži delovi nebodera nalik drvetu držali celu strukturu stabilnom i ojačali zemljište kojim dominiraju tečne peščane dine. Organski podzemni delovi imaju ulogu korenja i olakšavaju komunikaciju između zgrada.

Spiralni skelet bi imao sistem za generisanje vode koji bi se nalazio na njegovom krovu u obliku glave pečurke, koji koristi temperaturnu razliku da stvori vodu kroz proces kondenzacije. Dvostruka unakrsna ventilacija bi se protezala kroz celu zgradu i održavala unutrašnju temperaturu nisku tokom vrelog dana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;