INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Samodovoljna solarna kuća za planinare na Alpima

04.03.2014. | Croenergo

Nova planinarska kućica smeštena u švajcarskim Alpama delo je studenata i profesora Švajcarskog federalnog tehničkog univerziteta u Cirihu koje je zbog niza mera energetske efikasnosti i sistema proizvodnje energije iz obnovljivih izvora 90% energetski samodovoljno.

Autonomno alpsko sklonište nalazi se na 2.810 metara nadmorske visine i sastoji se od ukupno četiri sprata koje koriste planinari iz celog sveta za vreme svojih ekspedicija na planine i glečere. Planinarska kuća Monte Rosa može primiti do 125 gostiju u restoranu i sobama. Spolja ovo planinarsko odredište izgleda kao svetlucavi kristal leda te se gotovo u potpunosti uklapa u okolinu.

Kuća je smeštena na ivici glečera i nije povezana na elektroenergetsku mrežu. Upravo zbog toga je primenom niza mera energetske efikasnosti dosegnut nivo samodovoljnosti od čak 90%, što je, uzimajući u obzir spoljašnje klimatske uslove, zaista veliki poduhvat.

Velika većina električne energije proizvodi se uz pomoć fotonaponskih i termalnih solarnih sistema, dok ostatak potrebne energije osigurava kogeneracijsko postrojenje koje se pali u slučaju potrebe. Projektanti još uvek rade na pronalaženju načina za proizvodnju bioplina iz biootpada kako bi u potpunosti mogli napajati kuću uz pomoć obnovljivih izvora energije.

Planinarska kućica zbog svojeg obilnog korištenja prefabriciranih drvenih elemenata izgleda vrlo moderno i efikasno, pa je zbog svog visokog nivoa inovacija i očuvanja okoline prošle godine dobila Holcimovu bronzanu nagradu za održivu gradnju.



 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;