INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Ogromna solarna kocka u Italiji

12.02.2014. | Inhabitat

Ogromna monolitna kocka e-QBO dizajnera Romoloa Stancoa sakuplja solarnu energiju sa kojom napaja integrisano komunikaciono čvorište smešteno u kocki. Kocka je umotana sa integrisanim fotonaponskim panelima, i upija sunčevu svetlost tokom celog dana kako bi napajala javnu rasvetu, instalacije video-mapiranja, punjače za mobilne telefone i laptopove, kao i internet čvorišta. Projekat je razvijen od strane TRED-a, inovativne italijanske kompanije koja je posvećena spajanju visoke tehnologije i dizajna.

Kocka e-QBO je arhitektonski kameleon koji može da se transformiše da se uklopi u različite programe. Iako je kocka e-QBO autonomna i van-mrežna, ona još uvek može da se integriše u urbanom kontekstu. U okviru Milanskog inovacionog programa ona je pretvorena u izložbeni prostor za prikazivanje rezultata italijanske održive istraživačke inicijative.

Tokom sajma MADE 2013, instalacija je smeštala ugostiteljski prostor i info punkt za Istraživanje o energetskom sistemu (RSE). Projekat je takođe bio izabran da predstavlja Italiju na Svetskom samitu energetske budućnosti u Abu Dabiju.

 

Projekat inkorporira LED osvetljenje, koje ga angažuje u dinamičnom dijalogu sa urbanom okolinom. Energija akumulirana iz obnovljivih izvora se skladišti u baterijama i koristi za osvetlkjenje kocke i napajanje raznih elektronskih uređaja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;