Sklopivi metalni kiosk

10.02.2014. | Dezeen

Londonski arhitektonski biro Make je projektova prenosivi prefabrikovani kiosk sa preklopivom aluminijumskom ljuskom koja se otvara i zatvara kao papirna lepeza. Biro Make je zasnovao dizajn kioska na presavijenoj papirnoj formi japanskog origamija, ali je izabrao da ga reprodukuje u metalu kako bi stvorili kompaktnu i robustnu strukturu koja može da udomi ulične prodavce.

„Origami je bio ključan u razvoju projekta. Ideje sklopivih lepeza su bile vodilja u dizajnu, a savijeni papirni modeli su korišćeni tokom procesa, sve do finalnog testiranja kompletiranog projekta“, rekao je arhitekta Šon Aflek (Sean Affleck).

Dva kioska su postavljena na javnom trgu na londonskom Kanari vorfu, a imali su funkciju informacionog punkta i mesta za prodaju hrane i napitaka tokom trajanja festivala skulptura od leda održanog prošlog meseca.

Aflek je rekao da su kiosci stvoreni da obavljaju više funkcija na različitim mestima: „Oni su projektovani da se koriste bilo gde i za različite svrhe; od prodavanje kafe, informacionih punktova, pa do mesta za di-džejeve na različitim događajima.“

Sklopljena struktura je napravljena od zglobnih aluminijumskih panela koji se rastvaraju iz centralne ose i koji su tretirani sa otpornim završnim premazom. Sistem kontra-tegova, koji se kontroliše sa čekrkom, podiže prednji deo kioska nagore iz baze kako bi se napravio otvor koji otkriva unutrašnjost kioska. Sklopivi deo formira krov koji štiti unutrašnjost kioska i svakoga ko stoji ispred pulta.

Unutrašnji prostor, koji meri 1,95 metara sa tri metara, obložen je sa ivericom pokrivenom sa vodootpornom membranom, dok dodatni sloj obloge stvara izolacionu šupljinu kako bi se smanjio solarni dobitak toplote.

Arhitektonski biro Make je sarađivao sa kompanijom Entech Environmental Technology Ltd, koja je specijalizovana sa metalnu prefabrikaciju, kako bi proizveli i testirali metalne paviljone u fabrici i zatim ih, već montirane, transportovali i postavili na date lokacije.

Kiosci će nastaviti da se koriste kao informacioni punktovi ili će se iznajmljivati uličnim prodavcima u narednim festivalima koji će se odvijati u Kanari volfu, a zatim se mogu premestiti na sledeću lokaciju.

Sve fotografije i video snimak su dobijeni od biroa Make.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...