INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambena zgrada sa zelenim krovom koja je ujedno i elektrana

07.02.2014. | Inhabitat

Iako život u blizini elektrane ne zvuči kao preterano privlačna opcija, življenje unutar nje bi moglo biti zanimljivo iskustvo. Svake godine arhitekte u birou Perkins+Will se podstiču da projektuju zgradu koja kombinuje potencijal generisanja energije sa više konvencijalnom urbanom tipologijom. Ove godine, arhitekte Skot Alen i Kristina Buler su projektovali stambeni kompleks „otpad-ka-energiji“ koji kombinuje sisteme upravljanja otpadom sa stanovanjem.

Zgrada će se koristiti za spaljivanje gradskog smeća i pretvaranje toplotne energije u električnu energiju koja će se koristiti za zadovoljavanje energetskih potreba više stambenih blokova. Arhitekte tvrde da bi proces bio bezbedan i tih, a da bi vazduh bio boljeg kvaliteta od standarda propisanog od strane Ministarstva ekologije SAD-a.

Korišćenjem podataka iz istraživanja sprovedenih na Univerzitetu Kolumbija, projektanti su izračunali da elektrana može da zadovolji energetske potrebe oko 26.000 domova, uključujući i stambene zgrade u kojoj se nalazi.

Arhitekte su pronašli lokaciju u Filadelfiji - veliki komad praznog zemljišta na samoj obali pored autoputa koji odvaja zemljište od ostatka grada. Zemljište pored vode bi bilo pretvoreno u par, koji bi delovao kao zaštita protiv poplava i stvorio interesantan prostor. Celokupna zgrada bi bila zakrivljena i prekrivena vegetacijom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;