IZOLACIJA-468X60-BANNER

Frenk Geri projektuje najviši neboder u Berlinu

03.02.2014. | Dezeen

Američki arhitekta Frenk Geri (Frank Gehry) je pobedio na konkursu za projektovanje nebodera u Berlinu koji će postati najviša zgrada u gradu. U konkurenciji sa osam drugih biroa koji su ušli u uži izbor, uključujući i Adjaye Associates i David Chipperfield Architects, biro Gehry Partners je osvojio prvu nagradu za projektovanje stambene kule visoke 150 metara za potrebe međunarodne firme Hines koja se bavi nekretninama.

Predložena za lokaciju između Hackescher Markt, Friedrichshain i Berlin-Mitte, zgrada je zamišljena kao klaster iskrivljenih kuboida koji su rotirani jedni u odnosu na druge u odnu na neke od glavnih žarišta u gradu, posebno na bulevar Karl-Marx-Allee. Tri stotine stanova i hotel će se nalaziti u okviru nebodera, dok će eksterijer biti obložen kamenom.

„Gerijev projekat je jak u vizuelnom izrazu i uvodi neobično ekscentričnu zgradu sa novim obrascem za ovu lokaciju. Uprkos tome, fasadu odlikuje prijatan mir“, rekla je Regula Lušer, direktorka odeljenja za urbani razvoj grada i jedna od člana žirija. „Projekat se dobro uklapa sa komšilukom i prenosi sve aspekte života u metropoli“, dodala je ona.

Ovo će biti treći put da Geri sarađuje sa kompanijom Hines. Kompanija je bila njegov klijent za DZ Banku u Berlinu i radila je kao direktor razvoja za njegov Novi svetski centar u Majami Biču.

„Kvalitet predatih projekata je bio izuzetno visok i odražavao je značaj ove istaknute lokacije u centru Berlina“, prokomentarisao je Kristof Reške, jedan od direktora kompanije Hines. „Ovo mesto ima jak simbolični karakter i razviće se u gradski stambeni i maloprodajni prostor. Kako bi transformisali trg, želeli smo da rizikujemo sa nečim novim i izuzetnim“, dodao je on.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;