Stara jorkširska šupa pretvorena u moderan dom

30.01.2014. | Dezeen

Britanski arhitektonski biro Snook Architects je remontovao oronulu šupu iz osamnaestog veka u Jorkširu kako bi stvorio moderan dom sa zdepastim drvenim rešetkama, izloženim ciglama i porodičnom kuhinjom duple spratne visine.

Ambar „Cat Hill“ je prvobitno izgrađen kao poljoprivredna šupa, ali je napuštena godinama i bila je na ivici propasti nakon što su prethodni vlasnici postavili konstrukciju koja je bila suviše slaba da podrži krov, što je izazvalo iskrivljavanje spoljašnjih zidova.

Biro Snook Architects je bio zadužen sa obnovom unutrašnje strukture i krova ambara, uklanjajući pod koji je prethodno dodao lokalni arhitekta, i pretvorio je prostor u dvospratnu porodičnu kuću.

„Konstruktivno je zgrada bila u gorem stanju nego što smo prvo pretpostavili“, rekao je arhitekta Nil Doson (Neil Dawson). „Pored uklanjanja celokupnog krova, koji je iskreno bio na ivici kolapsa, morali smo da obezbedimo sve spoljašnje zidove uz pomoć strukture od čeličnog rama koji se nalazi u okviru postojećih zidova.“

Arhitektonski tim je zamenio postojeću krovnu konstrukciju sa sistemom fiksiranih hrastovih rešetki koje su vidljive u kuhinji i trpezariji duple spratne visine, koje se nalaze u centru zgrade. „Prostorno smo želeli da zadržimo duh mesta omogućavajući šupi da se sama otkriva preko volumena duplih spratnih visina otkrivenih na ključnim tačkama“, rekao je Doson.

Zastakljena galerija na prvom spratu nadgleda ovaj prostor odozgo, i vodi do spavaćih soba koje se nalaze na oba njena kraja u okviru prvog sprata, dok se dnevne sobe i spavaće sobe nalaze u krajnjim delovima prizemlja.

„Planiranje projekata je bilo koncentrisano na stvaranje drame unutar postoje strukture fokusiranjem na odnos tenzije i opuštanja koji se formira između niskih jednospratnih prostora i dvostruke spratne visine šupe“, rekao je arhitekta.

Unutrašnja završna obrada je dizajnirana da ispoštuje iskrenu utilitarnu estetiku starog poljoprivrednog objekat i ona uključuje kamene kamine, prozore sa drvenim okvirima i izliveni betonski pod.

Fotografije: Andy Haslam.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...