IZOLACIJA-468X60-BANNER

Katar predstavio luksuzne vanmrežne plutajuće hotele za Svetsko prvenstvo 2022

28.01.2014. | Inhabitat

Arhitektonski biro Sigge Architects se udružio sa kompanijom Global Accommodation Management i predložili niz plutajućih hotela i apartmana za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Zvaničnici Katara su bili zabrinuti oko smeštanja velikog broja ljubitelja fudbala, a ovi plutajući hoteli i apratmani će primiti više od 25.000 ljudi na energetski efikasan i štedljiv način.

Projekti biroa Siegge Architects su povezani sa kopnom brodovima i novim tranzitnim linijama u Kataru. Hoteli će biti propraćeni sa luksuznim apartmanima i deo su novog ostrva koje se zove Oriks (Oryx) ostrvo, a nalazi se u blizini obale Dohe. Ovo novo ostrvo će biti opremljeno sa sopstvenim tehničkim sistemima i generatorima energije, a nove hotelske zgrade će biti u potpunosti vanmrežne.

Hotel će imati nezavisno postrojenje za preradu otpadnih voda, proizvodnju energije i centar za reciklažu. On je projektovan da bude luksuzan, a moderno dizajnirani enterijeri će imati velike staklene zidove koji će pružati nesmetane poglede na okean. Projekat ostrva je takav da će nakon Svetskog prvenstva ono moći da promeni svoju funkciju i da će biti moguće njegovo odvlačenje na drugu lokaciju.

Katar definitivno ima resurse i novac za ostvarivanje ovih planova. Kompanija Barwa Real Estate će razviti Oriks ostrvo po ceni od 5,5 miliona američkih dolara. Ovi plutajući hoteli su prelepo rešenje za trajne potrebe smeštaja tokom ove ere topljenja polarnih kapa, iako su ekološki uticaji hotela nejasni, ostrvo će najverovatnije uticati na stabilnost morskog života, kvalitet životne sredine i vode na toj lokaciji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;