INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Centar za tretman zemljišta u Danskoj projektovan tako da izgledao kao gomila blata

27.01.2014. | Dezeen

Centar za tretman zemljišta u Kopenhagenu, delo danskog arhitektonskog biroa Christensen & Co, projektovan je da podseća na humke zemlje koje se koriste za oblikovanje pejzaža zajednice u razvoju koja se nalazi pored luke.

Centar za tretman zemljišta se nalazi na priobalnoj ivici Nordhavna, nove urbane četvrti koja se razviju na severu Kopenhagena. Centar je projektovan od strane biroa Christensen & Co kao pogon za dekontaminaciju zemljišta iskopanog sa gradilišta širom grada.

Zgrada ima ugaoni profil, koji se uzdiže sa tla kako bi stvorio oblik dva spojena brda, a njeni spoljašnji zidovi su obloženi zarđalim panelima tretiranog čelika. „Centar izrasta iz pejzaža sa svojim karakterističnim oblikom i zarđalom crvenom fasadom“, rekle su arhitekte. „Zgrada ima karakterističnu siluetu koja se suprostavlja ogromnom horizontu; ona je sastavni deo pejzaža i očigledna veštačka struktura.“

Krovne površine zgrade su pokrivene biljkama i travama, koje imaju namenu da ukolpe zgradu sa barama i žbunjem koji su već prisutni u blizini. Arhitekte se takođe nadaju da će vremenom drveće i žbunje rasti preko strukture.

„U tom smislu, zgrada je deo pejzaža u kome se nalazi, a pomoći će u očuvanju prirodnog biodiverziteta područja“, rekle su arhitekte. Pored biljaka na krovu, one se mogu naći i u unutrašnjosti, gde su arhitekte dodale živi zid i red stabala unutar ulaznog lobija koji je duple spratne visine.

Kancelarije i laboratorije su raspoređene oko ovog prostora, dok se garaža i radionica pozicionirane sa obe strane. Drvene police u obliku rešetaka su ugrađene u zidove kako bi obezbedile prostor za odlaganje stvari i mesto za sedenje u različitim prostorima. Dodati svetlarnici pomažu u dovođenju prirodne svetlosti u unutrašnjost objekta.

Fotografije: Adam Mork.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;