INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada od livenog gvožđa u Londonu

23.01.2014. | Dezeen

Londonski arhitektonski biro 6a Architects je bio zadužen za projektovanje butika modnog dizajnera Pola Smita (Paul Smith), smeštenog u ulici Albemarle u Londonu. Kruna ovog projekta je fasada od livenog gvožđa koja je urađena po zamisli i skicama samog modnog dizajnera.

Arhitektonski biro 6a Architects je koristio ručne crteže Pola Smita kako bi stvorio ponavljajući reljefni obrazac od krugova koji se prepliću, a koji su potom izliveni od gvožđa koji je uobičajeni materijal u britanskoj prestonici.

„Liveno gvožđe formira potcenjenu pozadinu ulica našeg slavnog grada. Od njega se prave ograde, rešetke, balkoni, kandelabri, bandere, i mnogo drugih stvari koje ne primećujemo“, rekle su arhitekte.

Tanke ivice kruvoga su reljefno urađene kako bi bacali senke preko površine, koja je patinirana i označena u procesu livenja. Fasada pokriva postojeći front radnje iz osamnaestog veka, a njena boja i stil pruža oštar kontrast ostalim zgradama iz perioda kralja Džordža.

Tri mala crteža dizajnera Smita su direktno izlivena u delovima širom fasade. Zakrivljene staklene vitrine proviruju kroz liveno gvožđe kako bi se u njima prikazali delovi dizajnirane odeće i nameštaja.

Na samom ulazu u prodavnicu, paneli krivudaju ka unutra ka velikim vratima od hrasta. Unutra, prodavnicu karakteriše jako obojeni akcenti koji odgovaraju nameštaju dizajnera i sobu za odeću koja je obložena dominama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;