IZOLACIJA-468X60-BANNER

Mala kuća-mahuna projektovana za nomade 21. veka

22.01.2014. | Inhabitat

Studenti sa koledža Green Mountain iz SAD-a su redefinisali „američki san“ sa malim domom koji nudi mobilni stil života sa smanjenim uticajem na životnu sredinu. Stvorena u okviru predmeta Obnovljiva energija i ekološki dizajn profesora Lukasa Brauna (Lucas Brown), kuća u obliku mahune površine od samo 6,5 kvadratnih metara ima deo za spavanje, prikupljanje kišnice i solarni električni sistem od 300 vati.

Nazvana OTIS (Optimal Traveling Independent Space), ova samodovljna mobilna kuća koristi reciklirane materijale i košta manje od 2.000 dolara.

Projekat, koji je trajao čitav semestar, iznjedrio je dom veličine 2,44x3,66 metara koji je ručno izgrađen da udobno smesti jednu osobu. Braunovih šesnaest studenata je bilo podeljeno u odvojene timove za projektovanje i izgradnju kućnih vodovodnih, energetskih, grejnih i fasadnih sistema.

„Privlačnost ka življenju više nomadskog stila života predstavlja redefinisanje američkog sna, posebno među studentima novijih generacija“, kaže profesor Braun. „Oni (studenti) nisu zainteresovani da budu vezani za stanarinu ili hipoteku odmah nakon koledža. Imati svoj životni prostor koji je veoma lak za održavanje i veoma mobilan sugeriše na drugačiji skup prioriteta.“

Lokalno nabavljena građa i škriljac su korišćeni za izgradnju prozora i rama. Kako bi smanjili otpadne materije, studenti su takođe instalirali kompostni toalet i sistem sakupljanja kišnice koji samostalno snabdeca kupatilo i kuhinju. Lagani dom se može lako utovariti i transportovati u standardnim prikolicama.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;