Šatori nalik crvu i krofni u Južnoj Koreji

21.01.2014. | Dezeen

Ovi šatori nalik crvu i krofni su projektovani od strane mladog biroa ArchiWorkshop za potrebe smeštaja u udaljenom kampu Jang-Pieong u Južnoj Koreji. Šatori odražavaju sve veću potrebu za luksuznim smeštajem pri kampovanju, a u njima posetioci mogu da spavaju i uživaju u prirodi, bez odricanja od pogodnosti doma, uključujući toaleta i kuhinje.

Arhitektonski biro ArchiWorkshop je projektovao dva tipa šatora za ovaj kamp u prirodi, koji je okružen divljinom i planinama. Prvi šator ima dugu zakrivljenu formu koja se može produžiti, dok drugi ima šuplji kružni oblik projektovan tako da odražava oblik kamenčića.

Omotači ovih interesantnih kamperskih šatora u Južnoj Koreji su napravljeni od posebno stvorne tkaninaste membrane koja štiti unutrašnjost šatora od UV zračenja, a ona je pored toga i vodootporna i otporna na vatru.

Dva sloja membrane se protežu oko čeličnih ramova samih šatora kako bi dali strukturi njihov zakrivljeni oblik. Svaki od formi šatora ima svoj zastakljeni ulaz koji omogućava prodor dnevne svetlosti u enterijer šatora.

Arhitekte iz biroa ArchiWorkshop su projektovali i sofe na razvlačenje za spavanje za unutrašnjost šatora, a korejski umetnik je naslikao niz particija koji odvajaju toalete, koji se nalaze u zadnjem delu šatora, od ostatka prostora.

Fotografije: June Young Lim.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...