„Haus Fontanella“ - koliba izgrađena od bora i smrče

20.01.2014. | Dezeen

Austrijski arhitektonski biro Bernardo Bader Architects iskoristio je bor i smrču iz okolnih obronaka kako bi izgradio ovu živopusnu kolibu u selu u zapadnoj Austriji. Nazvana „Haus Fontanella“, koliba je izgrađena između planina Glathorn i Cafernhorn u Fontaneli - selu sa istorijskim vezama sa nomadskim narodom Valser koji su se nastanili u alpskom regionu u dvanaestom i trinaestom veku.

Biro je kombinovao tradicionalne i moderne tehnike izgradnje kako bi izgradio kuću koja podseća na tradicionalne zgrade Valser naroda. Betonska osnova se ukupava u ivicu brda, dok se gornji deo sastoji od borovog okvira koji je obložen sa grubo tesanim panelima od smrče različite veličine.

„Naše korišćenje drveta bilo je slično tradicionalnom korišćenju od pre toliko godina - jednostavno, ručno i grubo“, rekao je arhitekta Bader, objašnjavajući kako je smrča dostavljena iz pilane, a zatim postavljena na zidove u potpuno istom stanju.

Kvadratni prozori takođe dolaze u različitim veličinama i raspoređeni su naizgled nasumično na fasadama na način koji ne daje nikakve tragove o organizaciji unutrašnjeg prostora.

„Namerno grubi drveni paneli zajedno sa nasumičnošću manjih i velikih prozora generišu uzbudljivu igru fasade i intimnu atmosferu unutra, sa odabranim uramljenim pogledima na spoljašnjost“, objašnjavaju arhitekte.

Postoje tri sprata unutar kuće, kao i potkrovlje ušuškano ispod kosog krova. Enterijer je u potpunosti obložen panelima od jele, tako da su celokupni podovi, zidovi i plafoni od ovog materijala, a pored toga, većina nameštaja je napravljena od drveta.

Glavni dnevni prostor i trpezarija se nalaze na srednjem spratu, i otvaraju se ka zaštićenoj terasi, dok su tri spavaće sobe i radna soba smeštene na spratu, a sauna i skladišni prostor zazimaju delimično ukopan podrumski nivo.

Geotermalna pumpa pruža održivi izvor grejanja, a ukoliko je potrebno dodatno zagrejati prostor, u kući se nalazi i kotao na drva. Fotografije: Archive Architects.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...