Skladište sa spektakularnim krovom pretvoreno u kuću

10.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Works Partnership Architecture iz Oregona, SAD, pretvorio je ovo skladište u Portlandu u kuću i studio probijanjem svetlarnika kroz očuvani krov od lučnog rešetkastog nosača i ubacivanjem životnih prostora u okviru kutija obloženih drvetom. Kuća predstavlja konverziju 465 kvadratna metra industrijske zgrade u dom bez stubova sa „pikselizovanim“ aranžmanom privatnih prostora obloženih drvetom.

„Cilj projekta je bio da se zadrži veliki plafon od lučne rešetkaste konstukcije i otvoreni prostor, sa ubacivanjem standardnih stambenih programa u kojima klijenti mogu da obitavaju“, objašnjavaju iz biroa Works Partnership Architecture.

„Strategija je usvojena za ubacivanje programa u ljusci u labavom aranžamnu programiranih 'kutija' (matrica)“, dodaju arhitekte. „Da bi se omogućio uvid celine, pikselizovani podskup elemenata može da stvori širok spektar javnih i privatnih prostora, bez potrebe da se takmiče sa prepoznatljivim i dominantnim krovom.“

Lučni rešetkasti nosač je konstruktivni element koji se najčešće koristi u mostogradnji, a ređe u industrijskoj arhitekturi. Koristi se da prespoji široke slobodne prostore bez stubova, i sastoji se od lučne grede spojene na svakom kraju sa pravom gredom, i sa dijagonalim pomoćnim gredama (rešetkom) između njih. Ovaj vid konstrukcije je često korišćen u ranom delu dvadesetog veka.

Ovaj konkretni primer je prvobitno sagrađen kao skladište i mehaničarska radnja. Konverzija je uključivala i unutrašnje dvorište koje se smešta između dve od pet prvobitnih drvenih krovnih rešetki.

Dvorište je zastakljeno na vrhu kako bi unelo prirodno osvetljenje u unutrašnjost i okruženo je drvenim zidovima na nivou poda, sa zastakljenim otvorima koji uokviruju poglede na zasađeni ambijent dvorišta.

Drveni paneli oblažu neke od unutrašnjih površina i u suprotnosti su sa minimalnim belim zidovima koji se mogu naći po celoj kući.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...