Skladište sa spektakularnim krovom pretvoreno u kuću

10.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Works Partnership Architecture iz Oregona, SAD, pretvorio je ovo skladište u Portlandu u kuću i studio probijanjem svetlarnika kroz očuvani krov od lučnog rešetkastog nosača i ubacivanjem životnih prostora u okviru kutija obloženih drvetom. Kuća predstavlja konverziju 465 kvadratna metra industrijske zgrade u dom bez stubova sa „pikselizovanim“ aranžmanom privatnih prostora obloženih drvetom.

„Cilj projekta je bio da se zadrži veliki plafon od lučne rešetkaste konstukcije i otvoreni prostor, sa ubacivanjem standardnih stambenih programa u kojima klijenti mogu da obitavaju“, objašnjavaju iz biroa Works Partnership Architecture.

„Strategija je usvojena za ubacivanje programa u ljusci u labavom aranžamnu programiranih 'kutija' (matrica)“, dodaju arhitekte. „Da bi se omogućio uvid celine, pikselizovani podskup elemenata može da stvori širok spektar javnih i privatnih prostora, bez potrebe da se takmiče sa prepoznatljivim i dominantnim krovom.“

Lučni rešetkasti nosač je konstruktivni element koji se najčešće koristi u mostogradnji, a ređe u industrijskoj arhitekturi. Koristi se da prespoji široke slobodne prostore bez stubova, i sastoji se od lučne grede spojene na svakom kraju sa pravom gredom, i sa dijagonalim pomoćnim gredama (rešetkom) između njih. Ovaj vid konstrukcije je često korišćen u ranom delu dvadesetog veka.

Ovaj konkretni primer je prvobitno sagrađen kao skladište i mehaničarska radnja. Konverzija je uključivala i unutrašnje dvorište koje se smešta između dve od pet prvobitnih drvenih krovnih rešetki.

Dvorište je zastakljeno na vrhu kako bi unelo prirodno osvetljenje u unutrašnjost i okruženo je drvenim zidovima na nivou poda, sa zastakljenim otvorima koji uokviruju poglede na zasađeni ambijent dvorišta.

Drveni paneli oblažu neke od unutrašnjih površina i u suprotnosti su sa minimalnim belim zidovima koji se mogu naći po celoj kući.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...