PRIJAVA-468X60-BANNER

Lasersko merenje objekata uz pomoć vašeg pametnog telefona

08.01.2014. | Gizmag

Tehnologija koja se koristi za lasersko premeravanje i 3D modelovanje je tradicionalno igračka arhitekata, geodeta i inženjera. Ali sada sa proširenjem ciljanog tražišta na obične korisnike, američka kompanija IkeGPS želi da pruži ovu funkcionalnost svima. A koji je bolji način da se to uradi od postavke tog hardvera na poleđinu pametnog telefona?

Kroz upotrebu posebnog hardvera i aplikacije Spike, korisnici su u mogućnosti da snime, premere, 3D modeluju i oblikuju bilo koji objekat do 183 metara (200 jardi) udaljenosti. Spike se oslanja na ustanovljenu GIS (geografski informacioni sistem) tehnologiju kompanije, koja je korišćena od strane Ujedinjenih nacija prilikom prirodnih katastrofa kao što je uragan Katarina i zemljotres na Haitiju 2010. godine. Uređaj se postavlja na poleđini pametnog telefona i kombinuje ugrađeni laserski daljinometar, 3D kompas i blutut (Bluetooth) čip sa kamerom i GPS-om telefona.

Korisnici fotografišu objekat koji žele da premere putem Spike prateće aplikacije na svom pametnom telefonu (tim je završio Android aplikaciju, i trenutno radi na razvoju iOS aplikacije). Hardver zatim meri ključne pokazatelje, kao što su daljina, smer i zapremina i prenosi ove podatke na pametan telefon preko blututa, prikazujuće rezultate na ekranu. Korisnici zatim mogu da podele ove podatke, ili da ih iskoriste za pravljenje 3D modela.

Spike je takođe kompatibilan sa SketchUp-om, softverom za 3D modelovanje. Ovo znači da umesto da importuju dimenzije ručno, korisnici mogu fotografisati neki objekat sa Spike aplikacijom kako bi reprodukovali prilagodljivi model objekta ili zgrade u SketchUp-u.

Ceo uređaj teži oko 100 grama i meri 90x50x20 milimetara. „Class 1 Eyesafe“ laser od 905nm ima domet od 2 do 200 metara sa rezolucijom od ±0.2m. Spike se napaja internom litijum-jonskom baterijom koja se puni preko mini USB priključka, sa dužinom trajanja baterije od dva dana pri prosečnoj upotrebi, tvrdi kompanija.

Spike se može unapred poručiti preko internet sajta kompanije IkeGPS po ceni od 559 američkih dolara (dostava je uključena u cenu), sa rokom isporuke procenjenim za maj 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;