INFONET-468X60-BANNER

Matafon: Da li je zgrada ili instrument?

19.12.2013. | Gizmag

Iako nije nečuveno, stapanje arhitekture i muzike je dovoljno neuobičajeno da izazove naše interesovanje, posebno kada se radi o projektu zgrade Metafone (The Metaphone), delo arhitektonskog biroa Herault Arnod Architects. Biro je nedavno izgradio neobičnu kombinovanu muzičku salu i instrument kao centralni element tekućeg projekta regeneracije bivšeg rudnika uglja u regionu Pa-de-Kale na severu Francuske.

Sa površinom od 1.980 kvadratnih metara i cenom od 6,3 miliona evra, Metafon sadrži potpuno fukcionalnu koncertnu dvoranu, kao i sve potrebne pogodnosti i servisne prostore unutar svojih crnih betonskih zidova. Projekat takođe lepo ilustruje evoluciju naših promenljivih stavova o proizvodnji električne energije, prvenstveno zahvaljujući instaliranim solarnim panelima na krovu zgrade.

Međutim, bez sumnje glavna karakteristika Metafona jeste njegova muzička sposobnost. U suštini, Metafon se može protumačiti kao veoma veliki (i prilično skupi) instrument koji se doživljava iznutra ili spolja. Njegova fasada poseduje metalne ploče koje proizvode muzičke note kada se manipulišu vibracijama. Ove ploče se sviraju iz muzičke sobe unutar zgrade, putem MIDI klavijature koja je povezana na računarski opremljen zvučni sistem.

Pored toga, u okviru zone trema zgrade se nalaze drugi odabrani instrumenti, kao što je veliki ksilofon, bubnjevi, činele i raspevane činije. Svi oni su priključeni na MIDI klavijature u kontrolnoj sobi.

Najbolji način da dobijete osećaj šta je Metafon i za šta je sve sposoban je da odete do Francuske, a u međuvremenu možete pogledati video snimak ispod, koji je napravljen kao mala verzija koncepta muzičke fasade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;