INFONET-468X60-BANNER

Drvene kolibe sa kliznim vratima i pokretnim krovom

18.12.2013. | Dezeen

Ovaj klaster drvenih brvnara u Norveškoj, delo arhitektonskog biroa Rever & Drage, ima kolibu sa pokretnim krovom i par šupa koje se bočno otvaraju i na taj način kadriraju poglede ka obližnjem prelepom fjordu. Arhitektonski biro Rever & Drage je zamoljen da stvori višenamenski objekat u blizini klijentove postojeće vikendice, koji su oni planirali da koriste kao alatnicu, sklonište od kiše i kamp prostor.

Arhitekte su odgovorile projektovanjem grupe od tri strukture, nazvanu Hustadvika Alati, koje okružuju malu platformu. Svaka zgrada integriše klizne mehanizme ili mehanizme za rasklapanje, omogućavajući im da se prilagode različitim aktivnostima ili da odgovaraju promenljivim vremenskim uslovima.

Najveća od tri zgrade je pravougaona koliba sa krovom koji klizi ka napred, stvarajući nadstrešnicu za dvorište ispred. Umesto da izlaže unutrašnjost vremenskim prilikama, otvoreni krov otkriva sloj stakla koji omogućava prodor svetlosti u prostor, ujedno ga štiteći od kiše.

„Pravljenje krova koji klizi napred i nazad je dao projektu mali nagoveštaj aktivnosti Leonarda da Vičnija, sa točkovima, žicama, kliznim gredama i kontra tegovima“, rekle su arhitekte Tom Auger, Martin Beverfjord i Eirik Liledrange.

Druge dve kolibe funkcionišu kao prostorije za skladištenje i karakterišu ih klizna vrata. Zadnji zidovi obe šupe su zastakljene, tako da kada se klizna vrata otvore oni dozvoljavaju poglede kroz njih sve do obale fjorda.

„Zgrada u svom zatvorenom položaju odaju nekako utisak stare mudre device koja priprema sebe za zimske oluje, dok u svom otvorenom položaju ona postaje ukrašena šupa koja cveta u letnjoj noći“, rekle su arhitekte.

Strukture su izložene dnevoj količini prskane slane vode od jakih plima, tako da su arhitekte tretirale drvo sa slojem katrana kako bi ga zaštitile od propadanja. „Katran, uz isticanje vizulene dubine drveta, takođe čini da zgrada bude veoma šarmantna oku prilikom zalaska sunca“, dodale su arhitekte.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;