Švedski studenti projektovali pasivnu kuću koja se napaja suncem

06.12.2013. | Inhabitat

HALO je društveno i ekološki odgovoran dom izgrađen za studente od strane studenata. Ova zaobljena pasivna kuća se napaja suncem i projektovana je od strane 25 studenata sa Čalmers Tehnološkog univerziteta u Švedskoj. Sa velikim zajedničkim prostorima i manjim privatnim područjima, dizajn je zasnovan na ideji da zajednička kuća treba da ima duplo više deljenog prostora nego što je to uobičajeno.

Sa površinom od 60 metara kvadratnih, kuća HALO je dobila svoje ime i oblik zbog optičkog fenomena oko Sunca nalik dugi. Projektovana je sa malim privatnim sobama i velikim zabavnim oblastima koji odvajaju ljude od rastućeg trenda socijalne izolacije.

Enterijeri su napravljeni od lokalnog drveta, a sve u skladu sa skandinavskom tradicijom, a neki od transformišućih nameštaja se mogu pomerati tako da naprave više prostora.

Njen zaobljen krov je napravljen od monokristalnih silicijumskih fotonaponskih solarnih ćelija na akrilu prekrivenim polimerom visoke čvrstoće. Ovo je montirano na tanku vodootpornu polikarbonatsku membranu i oblikovanu u oblik nadstrešnice sa unutrašnjim i spoljašnjim prostorima.

Kuća HALO je zauzela treće mesto na nedavno završenom takmičenju Solar Decathlon 2013 u Kini zahvaljujući izuzetnoj tehnologiji i efikasnom korišćenju resursa.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...