Švedski studenti projektovali pasivnu kuću koja se napaja suncem

06.12.2013. Inhabitat

HALO je društveno i ekološki odgovoran dom izgrađen za studente od strane studenata. Ova zaobljena pasivna kuća se napaja suncem i projektovana je od strane 25 studenata sa Čalmers Tehnološkog univerziteta u Švedskoj. Sa velikim zajedničkim prostorima i manjim privatnim područjima, dizajn je zasnovan na ideji da zajednička kuća treba da ima duplo više deljenog prostora nego što je to uobičajeno.

Sa površinom od 60 metara kvadratnih, kuća HALO je dobila svoje ime i oblik zbog optičkog fenomena oko Sunca nalik dugi. Projektovana je sa malim privatnim sobama i velikim zabavnim oblastima koji odvajaju ljude od rastućeg trenda socijalne izolacije.

Enterijeri su napravljeni od lokalnog drveta, a sve u skladu sa skandinavskom tradicijom, a neki od transformišućih nameštaja se mogu pomerati tako da naprave više prostora.

Njen zaobljen krov je napravljen od monokristalnih silicijumskih fotonaponskih solarnih ćelija na akrilu prekrivenim polimerom visoke čvrstoće. Ovo je montirano na tanku vodootpornu polikarbonatsku membranu i oblikovanu u oblik nadstrešnice sa unutrašnjim i spoljašnjim prostorima.

Kuća HALO je zauzela treće mesto na nedavno završenom takmičenju Solar Decathlon 2013 u Kini zahvaljujući izuzetnoj tehnologiji i efikasnom korišćenju resursa.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...