Prefabrikovana Kuća-košnica

05.12.2013. | Gizmag

Slična drugim mikro-kućama o kojima smo pisali, Kuća-košnica (Hivehaus) dolazi upakovana, samodovoljna je i izgleda relativno lako izgraditi je. Kuća je dobila ime po saćastim strukturama koje grade pčele, i predstavlja modularni stambeni sistem izgrađen od pojedinačnih šestouglih ćelija koji mogu da se prilagode i povežu, nudeći obilje fleksibilnosti i mogućnosti dizajna.

Projektovana od strane Berija Džeksona (Barry Jackson), Hivehaus se sastoji od onoliko ćelija koliko vlasnik želi, sa mogućnošću da se počne sa jednoćelijskim prostorom koji se može proširiti po potrebi. Svaka ćelija pruža prostor od 9,3 metara kvadratnih, koji je zatvoren podom i zidovima napravlejnim od izolovanih drvenih ramova od 100mm sa prajmerisanim vlaknastim pločama srednje gustine (MDF - medium-density fiberboard) u unutrašnjosti i sa OSB (Oriented Strand Board) pločama na fasadi.

Radi dodatne izolacije, unutrašnji i spoljašnji paneli su vezani poliuretanskom penom, dok „plastificirani metal“ na spoljašnjosti obezbeđuje zaštitu od vremenskih uslova. Ćelije su opremljene sa duplo (i mogućnošću trostruko) zastakljenim crnim aluminijumskim polivinil-hlorid (uPVC) kompozitnim vratima i prozorima.

Krov napravljen od fiberglasa sa ojačanjem i sa svetlarnicima u obliku kupola nudi dodatno prirodno osvetljenje. Ćelije su potpuno samostalne i imaju šest LED svetla i četiri utičnice od 240V. Vanmrežna rešenja uključuju napajanja sa solarnim panelima, kao i kompostni toalet i sistem za sakupljanje kišnice. Dodatna oprema za Kuću-košnicu uključuju prozore i svetlarnike, spoljašnji trem, kuhinja, grejanje, kao što je peć na drva, i pristup za osobe sa invaliditetom.

Sve ovo se nalazi na vrhu laganog čeličnog rama koji je pridržan od strane podesivih čeličnih, pocinkovanih baznih elemenata, što je korisno ako se kuća gradi na neravnomernom terenu. Cena kuće se zasniva prema ćeliji, što znači da sastav svake ćelije u kombinaciji sa dodatnim funkcijama određuje ukupnu cenu kuće.

Video snimak ispod prikazuje različite komponente koje formiraju svaki modul:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...