Sefaira aplikacija integriše energetsku analizu direktno u SketchUp

03.12.2013. | Building Green

Softverska kompanija Sefaira je nedavno predstavila svoju novu aplikaciju (plug-in) za program SketchUp koji obezbeđuje energetsku analizu u realnom vremenu u konceptualnoj fazi projektovanja. Kompanija tvrdi da će ovaj alat omogućiti arhitektama da donesu rane odluke koje poboljšavaju performanse objekata kroz formu, orijentaciju i dizajn fasade, bez potrebne stručnosti u energetskom modelovanju.

Nakon što korisnici odaberu lokaciju, pridružni softver koristi odgovarajuće vremenske podatke da isporuči trenutnu analizu korišćenja energije (podeljene u kategorije opterećenja na grejanje, hlađenje i osvetljenje) i grafički prikazati toplotne dobiti i gubitke objekta.

Isticanjem elemenata projekta koji su najodgovorniji za loše energetske performanse, program vodi arhitekte ka stvaranju ciljanih korekcija od početka faze projektovanja, baš u trenutku kada je njihov uticaj na performanse zgrade najveći.

Aplikacija (plug-in) radi direktno unutar programa SketchUp tako da arhitekte ne moraju da prekidaju proces proejktovanja kako bi obavili energetska poređenja, tvrdi kompanija, već koristi softver na bazi cloud computing-a za analizu u realnom vremenu. Kupci plaćaju preplatu kako bi mogli da koriste ovu alatku. Više informacija na linku ovde.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...