Sefaira aplikacija integriše energetsku analizu direktno u SketchUp

03.12.2013. | Building Green

Softverska kompanija Sefaira je nedavno predstavila svoju novu aplikaciju (plug-in) za program SketchUp koji obezbeđuje energetsku analizu u realnom vremenu u konceptualnoj fazi projektovanja. Kompanija tvrdi da će ovaj alat omogućiti arhitektama da donesu rane odluke koje poboljšavaju performanse objekata kroz formu, orijentaciju i dizajn fasade, bez potrebne stručnosti u energetskom modelovanju.

Nakon što korisnici odaberu lokaciju, pridružni softver koristi odgovarajuće vremenske podatke da isporuči trenutnu analizu korišćenja energije (podeljene u kategorije opterećenja na grejanje, hlađenje i osvetljenje) i grafički prikazati toplotne dobiti i gubitke objekta.

Isticanjem elemenata projekta koji su najodgovorniji za loše energetske performanse, program vodi arhitekte ka stvaranju ciljanih korekcija od početka faze projektovanja, baš u trenutku kada je njihov uticaj na performanse zgrade najveći.

Aplikacija (plug-in) radi direktno unutar programa SketchUp tako da arhitekte ne moraju da prekidaju proces proejktovanja kako bi obavili energetska poređenja, tvrdi kompanija, već koristi softver na bazi cloud computing-a za analizu u realnom vremenu. Kupci plaćaju preplatu kako bi mogli da koriste ovu alatku. Više informacija na linku ovde.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...