INFONET-468X60-BANNER

Uvid u projektno rešenje Trga Slavija

02.12.2013. | Daliborka Mučibabić | Politika

Spomenik Dimitriju Tucoviću će iz centra Trga Slavije biti izmešten na plato ispred Narodne banke Srbije. U centru kružnog toka biće fontana, a ulazi u podzemne prolaze biće ispred Narodne banke, Mitićeve rupe, hotela „Slavija”, Parking servisa i Bulevara oslobođenja.

Ovo je usaglašeno i konačno rešenje do koga su došli članovi pet nagrađenih timova sa prošlogodišnjeg konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja Trga Slavije. Ideje su ukrštali i usaglašavali sa stručnjacima iz Saobraćajnog instituta CIP, kojima je poverena izrada glavnog projekta preuređenja trga, kao i saobraćajna rekonstrukcija Slavije.

Glavni projekat celokupnog ulepšavanja skvera trebalo bi da bude završen početkom 2014, kaže Novica Gotovina, koordinator projekta u ime CIP-a.

Taj posao, kako su početkom ove godine najavljivali u gradu, trebalo je da počne sledećeg leta, ali juče nismo dobili potvrdu da li će se ti planovi i ostvariti. Gotovina kaže da to i dalje zavisi od grada i još nije poznato koliko će koštati rekonstrukcija trga.

Grozdana Šišović i Dejan Milanović, čiji je rad osvojio nagradu na prošlogodišnjem konkursu, izgled platoa ispred Narodne banke osmislili su sa kolegama iz kreativnog tima „4of7”.

– U njegovom središtu biće Spomenik Dimitriju Tucoviću okrenut licem prema kružnom toku. Predvideli smo klupe za odmor, a fasada objekta na uglu Kralja Milana biće obložena staklenim prizmama. Površina budućeg platoa odgovora veličini prostora na kome je sada spomenik Tucoviću – objašnjava Šišovićeva.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće preneti u Aleju velikana. U podzemni prolaz ulaziće se pokretnim i običnim stepenicama, a za osobe sa invaliditetom predviđena su četiri lifta.

Na zidovima će biti postavljeni informacioni i reklami panoi i u prolazu nisu planirani lokali, tako da će podsećati na pešačke koridore pariskog i londonskog metroa, objašnjava arhitekta Jovan Mitrović, koji je bio zadužen za ovaj segment uređenja Trga Slavija. 

Brže kroz kružni tok

Za razliku od brojnih konkursa koji su raspisivani za uređenje Trga Slavija, ideje sa prošlogodišnjeg imaju veće šanse da budu ostvarene, jer je pre konkursa definisano saobraćajno rešenje za Slaviju, što je bio preduslov za bilo kakve ozbiljnije radove.

Saobraćajna rekonstrukcija Slavije obuhvata ukidanje autobuskih i trolejbuskih stajališta, izmeštanje tramvaja i trolejbusa na obod prstena, uvođenje tri saobraćajna prstena u kružnom toku i još jedne trake u Bulevaru oslobođenja. Ovim rešenjima, prosečno vreme potrebno za prolazak kroz kružni tok biće upola kraće.

Novac ne bi trebalo da bude problem, jer su, kako su iz grada uveravali, dok je na njegovom čelu bio Dragan Đilas, sredstva obezbeđena iz kredita namenjenog za drugu fazu urbane rekonstrukcije Beograda.

Pet timova oblikovalo budući izgled trga

Na konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja Trga Slavija 2012. godine prispelo je 70 radova. Žiri sa Dejanom Vasovićem na čelu, tadašnjim gradskim arhitektom, većinom glasova nije dodelio prvu nagradu, već četiri druge (po 250.000 dinara), dva rada je otkupio za po 50.000 dinara i jedno rešenje pohvalio.

Nagrađeni timovi, osim jednog koji je u startu odustao, prethodnih meseci razrađivali su svoje ideje i ponudili konačno rešenje za podzemne prolaze, uređenje platoa ispred Narodne banke Srbije, urbani mobilijar, oblik i veličinu fontane u centru kružnog toka. One će biti utkane u glavni projekat.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;