Ugaoni zarđali čelik umotava ovu staru kuću

21.11.2013. | Dezeen

Ova kancelarijska zgrada u Holandiji je projektovana za potrebe kompanije za nekretnine koja se zove Orangerock, tako da se arhitektonski biro Möhn + Bouman odlučio da joj da dinamičnu narandžastu fasadu napravljenu od komada već zarđalog čelika.

Smeštena u gradu Emen, zgrada formira deo lokacije koju kompanija Ornagerock planira da razvije u narednih deset godina. Klijent je zatražio od danskog arhitektonskog biroa Möhn + Bouman da konvertuje napuštenu kuću u kratkoročnu kancelarijsku jedinicu koja će im biti sedište u narednih deset godina.

„Privremeni karakter dizajna nam je omogućio da se suzdržimo od renoviranja i adaptacije“, rekle su arhitekte. „Umesto toga, mi smo projektovali fasadu od Corten čelika koji maskira staru zgradu.“

Nova fasada rustičnog izgleda se obavija oko prednje fasade i strana bivše kuće, kompletno krijući originalnu arhitekturu iza asimetričnog volumena sa velikim prozorima od zatamljenog stakla nalik izlogu.

Trake rasvete se nalaze u uskim udubljenjima na fasadama i krovu, a ideja arhitekata je bio da izgledaju kao kapi kiše. Oluci su sakriveni iza fasade, a jedan deo je odsečen kako bi se izbeglo njegovo sudaranje sa grupom velikih stena.

„Apstrakcija materijala i detalja naglašava savijenu geometriju objekta“, objašnjavaju arhitekte iz biroa Möhn + Bouman. Unutrašnjost kuće je očišćena, ali većina prostora je ostalo netaknuto, osim niza nedavnih proširenja koji su uklonjeni.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...