INFONET-468X60-BANNER

Betonska kuća sa zatvorenim dvorištem u Japanu

19.11.2013. | Dezeen

Zatvoreno dvorište sa zemljanim podom i centralnim drvetom se krije iza betonskih zidova ove kabaste kuće u Hirošimi, koje je delo japanskog arhitektonskog biroa Suppose Design Office. Smeštena pored kanala, kuća u Jagi je namerno projektovana da deluje nedovršena, pa su njegovi betonski zidovi ostali izloženi u enterijeru i eksterijeru.

 

„Za razliku od drugih projekata, završna faza izgradnje ove kuće nije bila sam završetak materijalizacije, već smo rešili da pustimo da vlasnici iskuse osećaj završetka i upotpunjavanja nakon objekta nakon useljenja u njega“, izjavile su arhitekte iz biroa Suppose Design Office.

Dnevni, trpezarijski i spavaći prostori se nalaze u najvišem delu kuće, oslobađajući prizemlje tako da se u njemu moglo smestiti dvorište duple spratne visine. Kvadratni prozori različitih veličina okružuju ovaj prostor, ali onu su ostavljeni bez stakala kako bi vetar i kiša mogli da prodru u zgradu.

„Svi ovi elementi su implementirani kako bi se poboljšalo iskustvo neograničenog života koje potencijalno možete imati u ovoj kući, a i takođe zarad smanjenja granica između izgrađene i prirodne sredine“, dodali su arhitekte.

Betonske stepenice se savijaju oko jednog ugla i vode do životnog prostora na vrhu koji uključuje kombinovanu trpezariju i kuhinju, spavaću sobu koja može biti razdvojena od ostatka prostora paravanom, kupatilo i prostor za skladištenje.

Uska praznina u podnoj ploči stvara balkon koji gleda dole na prostor ispod, ali može biti zatvoren uz pomoć staklenih vrata kako bi se sprečilo pojavljivanje promaje. Kuća smešta rastuću četvoročlanu porodicu, tako da se u budućnosti po potrebi kuća može lako proširiti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;