Šta se dešava kada pitate međunarodne arhitekte da redizajniraju autobusku stanicu?

19.11.2013. | Gizmag

Konsultujte ogranak Vikipedije na srpskom jeziku o tome šta je i gde se nalazi Krumbah (Krumbach), i otkrićete da je to mali trgovinski grad u Austriji smešten u regionu od arheološkog značaja, koji je bio pogođen kugom i kolerom u 17. i 18. veku, i da je prva vatrogasna stanica u njemu osnovana 1884. godine.

Međutim, ono što nećete naučiti tamo, mada je sigurno samo pitanje vremena kada će se pojaviti tamo, jeste da je grad bio u žiži sedam arhitektonskih biroa koji su bili pozvani da dostave svoje smele projekte za skromnu autobusku stanicu.

Lokalno udruženje za kulturu Kultur Krumbrach pozvalo je arhitekte iz Belgije, Čilea, Kine, Japana, Norveške, Rusije i Španije da projektuju skromnu autobusku stanicu, od kojih su se svi odazvali u roku od četiri nedelje, prenosi nemački Der Spiegel. Rezultirajući projekti, pod vođstvom kustosa i austrijskog arhitekte Ditmara Stajnera (Dietmar Steiner), i pod parolom Bus:Stop, variraju od praktičnih skloništa do avangardnih skulptura.

Jedan od njih, koji se bliži spektru korisnog dizajna od čileanskog arhitekte Smiljana Radića, je već izgrađen. Njegov dizajn zatvorenog tipa je više nalik minimalističkoj čekaonici za železničku stanicu, mada sa kućicom za ptice na krovu.

Nije obelodanjeno da li će preostali projekti, prikazani kroz vizuelizacije i renderi i modele u razmerama 1:7,5, biti izgrađeni. Stručnjaci za zdravlje i bezbednost bi imali svašta da kažu za projekat japanskog arhitekte Soua Fuđimotoa (na ilustraciji dole), koji izgleda kao da sastoji od otvorenog stepeništa ka nigde okruženom gustišom uskih vertikalnih elemenata.

Preostali projekti su delo belgijskog arhitektonskog biroa dvvt, ruskog arhitekte Aleksandra Broskija, španskog biroa Ensamble Studion, norveškog biroa Rintala Eggertsson i kineskog arhitekte Vang Šua (Wang Shu).

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...