INFONET-468X60-BANNER

Zakrivljena Fibonačijeva kućica na drvetu

15.11.2013. | Inhabitat

Fibonačijeva kućica na drvetu je inspirisana spiralnim Fibonačijevim nizom koji se često može pronaći u prirodi. Arhitektonski biro Blue Forest iz Velike Britanije je projektovao ovaj uzvišeni prostor imajući „veliku decu“ na umu, a on uključuje mostove sa dugačkim konopcima, drvene tremove i čak i cevasti tobogan dugačak 23 metara. Lučne staze kulminiraju u talasastom skrovištu prepunim dnevnim osvetljenjem koje čuva intimnu vezu sa svojim okruženjem.

Fibonаčijev niz je mаtemаtički niz primećen u mnogim fizičkim, hemijskim i biološkim pojаvаmа. Ime je dobio po itаlijаnskom mаtemаtičаru Fibonаčiju. Predstаvljа niz brojevа u kome zbir prethodnа dvа brojа u nizu dаju vrednost nаrednog člаnа nizа. Indeksirаnje člаnovа ovog nizа počinje od nule, а prvа dvа člаnа su mu 0 i 1. To jest: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144...

Biro Blue Forest je projektovao i izgradio Fibonači kućicu na drvetu za klijenta u Španiji koji je hteo da bolje iskoristi svoje šumsko prostranstvo. Kućica na drvetu i njene obimne staze nalaze se na ivici bašte u blizini klijentovog otvorenog bioskopa i bara.

Pristup uzvišenom smeštaju je omogućeno preko rampi i mostova od konopaca koji spajaju četiri različite platforme. Postoji preko 40 metara mostova na terenu na kojima se može igrati, zajedno sa 3,5 metara visokom platformom sa cevastim toboganom koji se spušta ka bašti ispod. Tobogan nije za one sa slabim srcem, i preporučuje se da ga ne koriste deca ispod šest godina.

Na kraju staza nalazi se veći trem sa pogledom na šumu i baštu, kao i put koji vodi nazad do vile klijenta. Spiralno utočište je izgrađeno sa održivo posečenim drvetom, a laminirana rebra su korišćena za ram. Završni materijali uključuju panele od ariša, ručno rađeni detalji od bakra i od konopaca.

Sklapajuća taklena vrata ispunjavaju kompaktan prostor sa svetlošću i stvaraju neposrednu vezu sa šumom. Unutrašnjost je opremljena sa svetlim i modernim finišom zajedno sa čajnom kuhinjom sa mini frižiderom. Kućica na drvetu ima dovoljno prostora za krevet i stolice, ili može da se koristi kao studio.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;