INFONET-468X60-BANNER

YOAP bela stambena zgrada u Seulu

14.11.2013. | Dezeen

Južnokorejski arhitektonski biro Design Band YOAP smestio je devet stanova i prodavnicu unutar ovog kompaktnog belog stambenog bloka u Seulu. Lokacija nove zgrade je ograničena na veoma mali prostor, čak i za kuću: osam metara širine sa 20 metara dužine, sa 175 kvadartnih metara prostora. Devet stanova je moralo biti upakovano u ovoj petospratnoj multipleks stambenoj zgradi.

Kao što je slučaj za sve zgrade pod zakupom u Južnoj Koreji, i ova zgrada je morala da bude profitabilna i ekonomična, i ipak bi trebala da bude prijatna, pa čak i ugodna za stanare.

Svaki stan ima najjednostavniji mogući prostorni plan, tako da nijedan od devet stambenih prostora ne smeta drugom u već ograničenom prostoru. Ovakvo projektovanje je ostavilo arhitektama nekoliko „presotalih“ prostora u projektu, koji su zatim pretvoreni u prostore za „disanje“, kao što su terase i zajednička površina na krovu.

Jednom kada stanari ušetaju u svoje stanove kroz crvena vrata, veliki prozori su tu da ih dočekaju sa pogledima na male ulice Seula. Projektanti su maksimalno iskoristili skučenu lokaciju, od kojih tri strane gledaju ka ulice, pozicioniranjem prozora ka ulici, a ne susednoj zgradi, kako bi stvorili nesmetane vizure.

Kao rezultat toga, cevovodi i aluminijumski reštkasti prozori tehničkih prostorija se nalaze na zapadnoj strani zgrade. Delu ove fasade je dat dupli sloj kako bi se sakrile cevi i rešetke i zadržao jednostavan i čist izgled fasade.

U suprotnosti sa blistavo belom fasadom zgrade, unutrašnji šareni prostori se otvaraju posetiocu prolaskom kroz crvena ulazna vrata. Šetajući se od ulaza u zgradu do vrata svakog stana, posetioci mogu pronaći neočekivane prostore i scene koje se pojavljuju u svakom ćošku. Žute stepenice se presecaju sa svetlo plavim i žutim zidovima. Svaki put kada se otvore crvena vrata, ljudi se suočavaju sa šarenilom slika.

Njeno ime YOAP bela kuća potiče iz korejske reči yoap, što znači iza ugla ili u blizini. Ova mala stambena zgrada se nalazi na raskršću u starom stambenom naselju Bangbae-dong.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;