INFONET-468X60-BANNER

Austrijski tim osvojio Solarni Dekatlon 2013

24.10.2013. | Gizmag

Solarni Dekatlon (Solar Decathlon) Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država je bijenalno takmičenje koje izaziva studente da izgrade pristupačne, energetski efikasne i estetski privlačne kuće na solarni pogon. Austrijski tim (Bečki Univerzitet tehnologije) je nedavno proglašen pobednikom Dekatlona 2013, organizovanog u parku Orange County u Kaliforniji. Drugo mesto je pripalo Univerzitetu Nevada iz Las Vegasa, SAD, dok je Češki Tehnički univerzitet osvojio treće mesto.

Kuća LISI

Ovo godine je prvi put bio slučaj da su sve stavke potrebne za pobedu u kategoriji za energetiku bile povoljne, pošto je svaka kuća bila uspešna u proizvodnji više energije nego što joj je potrebno.

Austrijski tim takođe deli zajedničko treće mesto za kategoriju Inženjerstva. Njihova kuća LISI (Living Inspired by Sustainable Innovation - život inspirisan održivom inovacijom) odaje počast šumovitim delovima Austrije, ali je takođe pokazala svoju relevantnost u kalifornijskoj klimi kao model kuće za obilje otvorenog prostora sa velikim tremom i potpuno opremljenom unutrašnjošću.

Uz temu koja naglašava značaj drveta, LISI kuća je izgrađena od 93% drveta, uključujući vlakna od drveta i celuloznu izolaciju, obloge od pečenog jasena, plafonske panele od jele, nauljenog hrasta za trem i rampu, kao i presovani komadi kore drveta koji oblažu zidove spaveć sobe i kupatila. Tim koristi analogiju drveta da objasni jezgro drveta kao stablo, a čikaste zavese koje okružuju kuću, kao lišće.

Zavesa, najupadljivije obeležje kuće, jeste tkanina od teflona koja je isečana po obrascu dizajniranom od strane studenata, ali koja je veoma robustna uprkos svom delikatnom izgledu, a slična je materijalu koji se koristi od strane vojske za kamuflaže. Namena zavese je da pruži zaštitu otvorenim prostorima kuće od UV zračenja, kao i da delimično zaštiti od vremenskih uslova.

Površine 60,90 kvadratnih metara, kuća sadrži terasu/trem ispred i pozadi sa automatskim zastorima i nadstrešnicom. Unutrašnje jezgro kuće može da se zatvori kada je hladno vreme sa nizom kliznih vrata od trostrukog stakla. Podni ventilacioni sistem održava unutrašnju temperaturu udobnom i deo je celokupnog energetskog sistema koji uključuje fotonaponske panele povezane sa pametnim sistemom upravljanja, dve visoko-efikasne toplotne pumpe vazduh-voda za snabdevanje hladnom i toplom vodom, ERV toplotni sistem, pa čak i sistem za rekuperaciju toplotne energije iz tuševa.

Dizajn kuće je moderan i elegantan sa produženim krovom na jednoj strani koji dodatno stvara zaklonjeni prostor zaštićen otvorenim drvenim zidom. Spavaća soba i kupatila su prikladni prostori koji zauzimaju minimum slobodno prostora u kući, ostavljajući većunu prostora za dnevnu sobu, trpezariju, kuhinju i trem otvorenog tipa. Iako je sve to čini vazdušastom i kul, kuća će ipak biti modifikovana sa povećanom termičkom izolacijom za potrebe buduće izložbe u Austriji.

Kuća DesertSol

Drugo mesto u ukupnom plasmanu je osvojila ekipa sa Univerziteta u Nevadi, Las Vegas, za njihovu kuću DesertSol, koja je projektovana da odražava „duh“ pustinje Mohave. Materijalno je ovo bila jedna od zanimljivijih kuća sa svojim tretiranim drvenim oblogama i zarđalim metalnim paravanima i izloženim čeličnim elementima.

TimberSil, vatrostalni drveni proizvod sa injektiranim staklom je korišćen sa oblaganje elemenata koji okružuju kuću. Unutrašnji detalji kao prozori iznad nivoa očiju na prednjem zidu i prozori različitih veličina i visina, stvaraju ovaj više nego dinamičan enterijer. Malom hodniku je dat spušten plafon kako bi se naglasili veći prostori kuhinje/trpezarije i spavaće sobe na oba kraja.

Kuća DesertSol takođe ima čitav niz energetskih tehnologija, uključujući i pasivne elemente kao što su roletne i ventilacija i slojeviti izolacioni sistem koji daje ocenu od r30 za zidove (nasuprot standardnom rejtingu od oko r18). Tim Univerziteta u Nevadi je bio jedini američki tim koji se plasirao na prva tri mesta, i deli zajedničko treće mesto za nagradu u kategoriji Inženjerstva.

Još jedan evropski projekat, kuća AIR (affordable, innovative, recyclable), stvorena od strane tima sa Češkog Tehničkog univerziteta, zauzeoe je treće mesto u ukupnom plasmanu, kao i prvo mesto u kategoriji Arhitektura i drugo mesto u kategoriji Inženjerstva.

Najupečatljivija značajna karakteristika ove kuće je „druga koža“ - drveni omotač sa otvorima koji oblaže dve strane kuće i „pluta“ preko krova, pružajući pešačke staze slične pergoli i osenčenje za fasadu od direktne sunčeve svetlosti.

Kuća AIR

Kuća je izgrađena korišćenjem CLT-a (cross-laminated timber - unakrsno lameliranog drveta) kao konstruktivnog elementa, što je tehnologija koja tek treba da bude prihvaćena u Severnoj Americi, gde su resursi dostupni, ali predrasude o zgradama izgrađenih u potpunosti od drveta još uvek postoje.

AIR kuća je projektovana sa idejom stvaranja doma za ljude starije od 50 godina, čija su deca napustila porodični dom, a koji imaju penziju u vidu. Ona sledi tiplogiju čeških vikendica, ali nudi model koji se može koristiti tokom cele godine.

Sam naziv kuće (AIR - vazduh) se odnosi i na „kuću koja diše“, kaže tim, i koristi sve prirodne materijale. AIR kuća ima standardne (za Solarni Dekatlon) visoko-tehnološke energetske sisteme, ali oni su svi sakriveni kako bi se što više naglasila sama priroda drveta.

Sveokupni dizajn svih kuća je testiran pri brzim Santa Ana vetrovima, koji su uobičajeni za ovo doba godine u Kaliforniji, i koji su pogodili park gde se održavao Solarni Dekatlon prošle nedelje. Organizatori su rekli da su sve kuće dobile odlične ocene.

Prema rečima osnivača Solarnog Dekatlon i aktuelnog direktora, Ričarda Kinga (Richard King), manifestacija je prevazišla sva njegova početna očekivanja. On je naglasio da je nedavno održani Solarni Dekatlon u Kini privukao 250.000 posetioca. Na pitanje kako se konkurencija promenila, osim povećanja sofisticiranosti tehnologije, on kaže: „Javnost je postala mnogo više upućenija, oni pitaju mnogo teška pitanja o tome kako i zašto nešto funkcioniše i postoji.“ Što je znak, možda, da u matičnoj državi Solarnog Dekatlona sve više ljudi počinje da prihvata mogućnost energetski efikasnog života.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;