INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Plutajuće sedište finske špeditorske kompanije

16.10.2013. | Gizmag

Finska špeditorska kompanija Arctia Shipping Ltd je preselila svoje sedište bliže vodi, toliko blizu u stvari da nova poslovna zgrada pluta u helsinškoj luci. Projektovana od strane biroa K2S Architects, poslovna zgrada od 950 kvadratnih metara je izgrađena u brodogradilištu na zapadu Finske pre nego što je odvučena do svog novog doma u Meriksarmi keju.

Izbor da se stvori plutajuće sedište kompanije je zasnovan na potrebi kompanije da njen menadžerski tim i osoblje bude što bliže svojim brodovima. Počevši sa prvobitnim planom izgradnje u keju, biro K2S je brzo došao na ideju stvaranja plutajućeg objekta, što je značilo da imaju više prostora za kreativnost. Odluka da se izgradi plutajuća struktura je takođe značila da arhitekte nisu trebale da rasčiste zemljište ili da utiču na lokalni pejzaž tokom ili posle procesa izgradnje.

„Nije bilo dovoljno prostora na terenu, a ovakvo rešenje omogućava kompaniji da pomere zgradu na drugo mesto ukoliko je to potrebno“, rekao je arhitekta Miko Sumanen (Mikko Summanen) iz biroa K2S. „Cela struktura je izgrađena u brodogradilištu u kontrolisanim klimatskim uslovima, što je velika prednost u nordijskoj klimi.“

Inspirisana velikim trupovima koji su zastupljeni kod flote ledolomaca kompanije Arctia, plutajući objekat karakteriše velika crna čelična fasada. Čelična ćelijasta struktura je pokrivena sa nizom prilagođenim perforiranim aluminijumskim panelima, koji su dizajnirani da odražavaju pomorsku temu zgrade.

„Zadovoljni smo sa fasadnim sistemom koji smo posebno razvili za ovaj objekat“, rekao je arhitekta Sumanen. „Rebraste morske aluminijumske ploče su perforirane sa šarom koja je inspirisana obrascima leda i mornarskim tekstilom.“

Hladni i kruti eksterijer zgarde je u oštrom kontrastu sa enterijerom, koji se može pohvaliti mekim krivama i obiljem materijala od lokalnog drveta. Prozori punih spratnih visina plave kancelarije sa prirodnim osvetljenjem i pružaju prelepe poglede na okolno obalno okruženje. Sveukupno zgrada ima niz kancelarija, radnih prostora, soba za sastanke  različitih veličina i kafić za osoblje. Pontonski prostor je namenjen za tehničku upotrebu i skladištenje.

Pošto su nedavno završili plutajuće sedište kompanije Arctia, biro K2S Architects trenutno radi na produženju Helsinškog olimpijskog stadiona i ostaje veran drugim mogućnostima primena plutajućih struktura.

„Definitivno postoji mnogo mogućnosti plutajućih objekata“, kaže Sumanen. „Na primer, mi smo projektovali plutajuće obdanište u Helsinkiju. Pošto su ploveće konstrukcije veoma pokretne, verujemo da one mogu ponuditi različite vrste usluga u gradu.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;