Prototip gradske stambene jedinice koji maksimizuje prostor

09.10.2013. | Gizmag

Kako moderni gradovi postaju sve više gusto naseljeni i dostupni stambeni prostor se smanjuje, obezbeđivanje maksimizacije isorišćenja prostora je od suštinske važnosti. Jedan od predloga za iskorišćavanje što više prostora dolazi nam od tajlandske arhitektonske kompanije Apostrophe's u obliku prototipa stambene jedinice Život u gradu (Living in the City).

Prototip stambene jedinice Život u gradu je i dalje samo prototip, i stoga ga ne bi trebalo smatrati održivim rešenjem spremnim za tržište. Međutim, pakovanjem dva glavna sprata, dva mezanina i vertikalnu baštu u fizički otisak od samo 97 kvadratnih metara, stambena jedinica je svakako vredna analize.

Sve u svemu, jedinica ima kuhinju i trpezariju, dnevnu sobu, višenamenski prostor, garderobu, spavaću sobu, vertikalnu baštu i potkrovlje koje se može koristiti kao kancelarijski prostor, ili možda kao dodatna spavaća soba.

Većina nameštaja unutar prototipa ima dvostruku svrhu, gde stepenice imaju ulogu i polica, na primer, a zidni odeljak se preklapa u radni sto. Raspored ima nekoliko unutrašnjih zidova, dok otvorene prostorije pomažu u prenošenju osećaja dostupnosti više prostora nego što ga stvarno ima.

Arhitekte su takođe posvetile pažnju potrebama pristupačnosti, i prizemlje je puno rukohvata, rampi, kao i prostorima za manevrisanje sa invalidskim kolicima. Međutim, ove funkcije su ograničene samo na prizemlje, tako da je teško reći da je stambena jedinica u potpunosti prilagođena ljudima sa invaliditetom.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...