INFONET-468X60-BANNER

Londonski biro „Twelve Architects“ projektuje aerodrom u Rusiji

30.09.2013. | Designboom

Londonski biro „Twelve Architects“ je izabran da projektuje novo transportno čvorište u južnoj ruskoj pokrajini Rostov. Južni grinfild aerodrom, čija izgradnja se finansira od strane regionalnih aerodroma i grupe Renova, najveće avio holding kompanije u Rusiji, biće završen u dve faze, i trebalo bi da zadovolji inicijalni kapacitet od pet miliona putnika godišnje.

Arhitektura je oblikovana pojmom aerodroma kao „nebeskog mosta“, povezujući pojedince, gradove i zemlje. Aerodrom će se formom povezivati sa rekom Don - velika pejzažna karakteristika ovog urbanističkog plana koja povezuje različite projektne programe: železničku stanicu, parking, smeštajne i poslovne zgrade.

Krovna konstrukcija se sastoji od niza premošćenih lukova - četiri repetativna elementa koji su raspoređeni u asimetrične kompozicije - čija orijentacija i osam metara široki zastakljeni svetlarnici ukazuju na podelu međunarodne i domaće zone na aerodromu.

Tri velika, formom različita, svoda se izdižu iznad strukture, izražavajući glavne rute za putnike koji se kreću između zone za sletanje i poletanje, dok ujedno pružaju pokrivene delove koji spajaju zonu za dolazeće putnike, susedni hotel i poslovni centar.

Terminal, koji je organizovan na ortogonalnoj i ponavljajućoj mreži od 16x16 metara kako bi bilo koja buduća ekspanzija bila olakšana, uspešno odgovara na ekstremne lokalne klimatske uslove putem pasivnog dizajna sa integrisanim obnovljivim izvorima energije.

Projekat aerodroma Rostov na Donu se očekuje da će biti završen 2018. godine, baš na vreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;