INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Naučna fantastika susreće arhitekturu - neboder od 20 kilometara

25.09.2013. | Inhabitat

Da li putovanja u svemir mogu biti ostvarena u skorijoj budućnosti? Pisac naučne fantastike Nil Stivenson (Neal Stephenson) se udružio sa naučnicima i inženjerima sa Državnog univerziteta u Arizoni kako bi razvili koncept za najviši neboder na svetu. Ako bude izgrađen, neboder od 20 kilometara bi bio 24 puta viši od trenutno najvišeg nebodera Burdž Kalife, i mogao bi da postane najjeftiniji način za lansiranje objekata u svemir.

Projekat nebodera je deo projekta Hieroglyph, program Centra za nauku i imaginaciju Univerziteta u Arizoni koji ohrabruje naučnike da razmišljaju drugačije i sanjaju velike snove. Kako bi pomerili granice ljudske stvarnosti i inovacija, projekat Hieroglyph spaja pisce popularne naučne fantastike sa naučnicima i inženjerima.

Kao i većina ambicioznih projekata, projekat nebodera počinje sa postavljanjem jednostavnog pitanja: Koliko visoko možemo izgraditi nešto? Prema građevinskom inženjeru Kitu Hjelmstadu (Keith Hjelmstad), izgradnja nebodera visokog 20 kilometara bi mogla biti moguća ako se koristi čelik visokog kvaliteta. Oni mi i dalje, međutim, morali da reše probleme sa pritiscima vetrova, koji dobijaju na snazi sa povećanjem nadmorske visine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;