INFONET-468X60-BANNER

Naučna fantastika susreće arhitekturu - neboder od 20 kilometara

25.09.2013. | Inhabitat

Da li putovanja u svemir mogu biti ostvarena u skorijoj budućnosti? Pisac naučne fantastike Nil Stivenson (Neal Stephenson) se udružio sa naučnicima i inženjerima sa Državnog univerziteta u Arizoni kako bi razvili koncept za najviši neboder na svetu. Ako bude izgrađen, neboder od 20 kilometara bi bio 24 puta viši od trenutno najvišeg nebodera Burdž Kalife, i mogao bi da postane najjeftiniji način za lansiranje objekata u svemir.

Projekat nebodera je deo projekta Hieroglyph, program Centra za nauku i imaginaciju Univerziteta u Arizoni koji ohrabruje naučnike da razmišljaju drugačije i sanjaju velike snove. Kako bi pomerili granice ljudske stvarnosti i inovacija, projekat Hieroglyph spaja pisce popularne naučne fantastike sa naučnicima i inženjerima.

Kao i većina ambicioznih projekata, projekat nebodera počinje sa postavljanjem jednostavnog pitanja: Koliko visoko možemo izgraditi nešto? Prema građevinskom inženjeru Kitu Hjelmstadu (Keith Hjelmstad), izgradnja nebodera visokog 20 kilometara bi mogla biti moguća ako se koristi čelik visokog kvaliteta. Oni mi i dalje, međutim, morali da reše probleme sa pritiscima vetrova, koji dobijaju na snazi sa povećanjem nadmorske visine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;