IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Naučna fantastika susreće arhitekturu - neboder od 20 kilometara

25.09.2013. | Inhabitat

Da li putovanja u svemir mogu biti ostvarena u skorijoj budućnosti? Pisac naučne fantastike Nil Stivenson (Neal Stephenson) se udružio sa naučnicima i inženjerima sa Državnog univerziteta u Arizoni kako bi razvili koncept za najviši neboder na svetu. Ako bude izgrađen, neboder od 20 kilometara bi bio 24 puta viši od trenutno najvišeg nebodera Burdž Kalife, i mogao bi da postane najjeftiniji način za lansiranje objekata u svemir.

Projekat nebodera je deo projekta Hieroglyph, program Centra za nauku i imaginaciju Univerziteta u Arizoni koji ohrabruje naučnike da razmišljaju drugačije i sanjaju velike snove. Kako bi pomerili granice ljudske stvarnosti i inovacija, projekat Hieroglyph spaja pisce popularne naučne fantastike sa naučnicima i inženjerima.

Kao i većina ambicioznih projekata, projekat nebodera počinje sa postavljanjem jednostavnog pitanja: Koliko visoko možemo izgraditi nešto? Prema građevinskom inženjeru Kitu Hjelmstadu (Keith Hjelmstad), izgradnja nebodera visokog 20 kilometara bi mogla biti moguća ako se koristi čelik visokog kvaliteta. Oni mi i dalje, međutim, morali da reše probleme sa pritiscima vetrova, koji dobijaju na snazi sa povećanjem nadmorske visine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;