INFONET-468X60-BANNER

Mala prefabrikovana kuća koja se povezuje sa prirodom biroa Alchemy Architects

20.09.2013. | Inhabitat

Mikro kuće izgleda da niču svugde širom sveta ovih dana kao pečurke posle kiše. Razlozi ovog fenomena se mogu naći kako u ekonomskoj krizi koja potresa svet poslednjih godina, tako i u promeni samih potreba ljudi za domom koji ne mora nužno biti ogromno, prigradsko imanje, već i jednostavniji prostor koji je više u skladu sa svojim okruženjem.

Iako smo mi u redakciji portala Gradjevinarstvo.rs videli dosta jedinstvenih, prilagođenih mikro kuća koje volimo, mi smo takođe veliki zagovornici prefabrikacije i koncepta da kuća može biti kupljena u delovima, donešena na parcelu i na licu mesta sastavljena (nešto kao LEGO kockice). Upravo je to ono što proizvođač i projektant malih montažnih kuća, biro Alchemy Architects, nudi - male, održive domove za bilo koga ko ima ukusa za ovakvu vrstu stanovanja.

Njihov koncept kuća, nazvan weeHouse, su izgrađene kao prefabrikovani moduli uokvireni sa čelikom i drvetom. One mogu biti izgrađene za oko šest do devet meseci, a projektovane su da izdrže svakakvo nevreme. Arhitekte su izgradili ove nenametljive male kuće tako da mogu da izdrže vetrove od 200kmh, nanose snega od 300kg po kvadartnom metru, i mogu biti postavljene u aktivnim seizmičkim zonama četvrte kategorije.

Ove lepotice su namenjene skoro svakom pejzažu i okruženju, i pronašle su obožavatelje (i trajni smeštaj) u mestima u rasponu od obala Oregona, obroncima Stenovitih planina, pa sve do Minesote.

Pored toga što su ove kuće lepe, one su i održive, a mnogi od novijih dizajna povećavaju svoj zeleni kredibilitet korišćenjem solarne energije, zelenih krovova, pasivnim hlađenjem/grejanjem, vetrogeneracijom, sakupljanjem kišnice, hidrauličkim podnim grejanjem i geotermalnom toplotom - iako primena na kraju zavisi od toga šta je prikladno za lokaciju i vaš džep.

Ne tako mala kuća može biti projektovana i izgrađena za porodice koje imaju potrebu za više prostora, što je proces koji uključuje jednostavno slaganje ili spajanje dodatnih modularnih jedinica.

Dakle, koliko bi vas koštala kuća weeHouse? Arhitekte iz biroa Alchemy Architects kažu da se cene kreću oko 10 do 15 odsto manje od konvencijalno izgrađenih kuća iste veličine, uključujući i naknadu za projektovanje.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;