PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Patrik Blan za Žan Nuvela: Najveća vertikalna bašta na svetu

12.09.2013. | Dezeen

Svetski poznati arhitekta, da ne kažemo starhitekta Žan Nuvel (Jean Nouvel), poznat po svojim projektima ali i harizmatičnosti, predstavio je One Central Park stambene nebodere u Sidneju kao budući najveći vertikalni vrt na svetu, s predviđenim datumom završetka izgradnje krajem ove godine.

Kao što ne iznenađuje da vest o inovacijama stiže upravo iz tog arhitektonskog biroa, tako ne iznenađuje ni vest da će spomenute vertikalne vrtove projektovati baš Patrik Blan (Patrick Blanc). Svoj dugogodišnji rad na ovom području botaničar će tako nastaviti ozelenjavanjem 166 metara visoke fasade novog Nuvelovog nebodera.

Živi zid fasade biće sačinjen od 350 biljnih vrsta, pri čemu će nešto više od polovine biti autohtone australijske biljke dok će ostatak ipak činiti egzotične biljne vrste pažljivo odabrane iz celog sveta. Zelena fasada protezaće se na preko polovine ukupne površine pročelja nebodera, a biće logičan nastavak zelenog poteza obližnjeg parka koji se nalazi uz stambeni kompleks.

Cela okolna zona mešovite namene paralelno se projektuje kako bi više od 600 porodica koje će se naseliti u tornjevima mogle zadovoljiti i sve druge potrebe, pa su tako u njoj predviđeni trgovački, ugostiteljski i poslovni sadržaji. Pri samom vrhu tornja smešteni su luksuzni stanovi na interesantnoj konzoli na čijem su dnu postavljena ogledala koja danju preusmeravaju direktnu sunčevu svetlost na vrtove u podnožju, dok noću funkcionišu kao platno za LED svetlosnu instalaciju umetnika Jana Kersalea (Yann Kersale).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;