INFONET-468X60-BANNER

Neboderi inspirisani planinom u Pekingu

10.09.2013. | Dezeen

Kineski arhitekta Ma Jansong (Ma Yansong) je predstavio projekat kompleksa mešovite namene za Peking koji će sadržati nebodere, kancelarijske zgarde i javne prostore modelovane po uzoru na planine, brda i jezera.

Jansong, direktor pekinškog arhitektonskog biroa MAD, projektovao je ovaj urbani razvoj na parceli koja se nalazi blizu ivice parka Čaojang, jednog od najvećih gradskih parkova na svetu. Umesto da napravi prepreku između grada i zelene površine, arhitekta je želeo da projektuje zgrade koje će spojiti ova dva okruga zajedno.

„Uzimajući prirodnu lepotu jezera i planina, arhitektonski kompleks se može posmatrati kao futuristička slika gradskog pejzaža“, objašnjavaju projektanti. „Neboderi deluju kao vrhovi, pojedinačne poslovne zgrade kao padine, poslovni tornjevi kao grebeni i stambeni objekti kao planiski venci, u kombinaciji sa klasičnim pejzažnim elementima kao što su jezera, izvorišta, šume, potoci, doline, stene i vrhovi.“

Dva nebodera sa pogledom na park će se nadviti nad okolnim zgradama, a njih će karakterisati izbrazdana fasada koja je direktna referenca na prirodne formacije stena.

Projekat je zasnovan na tekućem konceptu Šan-Šiu grada arhitekte Jansonga, koji predlaže neku vrstu arhitekture i urbanizma koji je pod uticajem prirode i emocija, omogućavajući stanovnicima gradova da se ponovo povežu sa prirodnim svetom. Koncept je prvobitno razvijen 1980-ih godina od strane kineskih naučnika.

„Ceo arhitektnoski kompleks ne izgleda kao da je 'izgrađen', već da je izrastao prirodnim putem iz svog okruženja, stvarajući novu Šan-Šiu prostornu tiplogiju“, objašnjavaju u birou MAD.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;