Naselje Belville – od kolektivne do privatne utopije

09.09.2013. | Nina Radosavljević d.i.a. | O-Ruk

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo ubrzanog razvoja gradova vođenog logikom tržišta. Veliki urbanistički projekti su ređi i sve manje vezani za potrebe celokupne zajednice a sve više u interesu krupnog kapitala i onih koji ga poseduju. Ekskluzivni poslovno-rezidencijalni kompleksi za novu klasu grade se potpuno zanemarivajući ljude, povezane sa prostorom, koji se menja, na taj način radikalno menjajući uslove njihovog života.

Belville je najveći i najmoćniji projekat u poslednjih 13 godina u Novom Beogradu – stvaranje kapitala Delta imperije – država u državi. On pruža novi tržni centar, udobne apartmane, parking mesta i mesta za sport. Kao jedan od prvih projekata koji nosi karakteristike novog konzumerskog doba.

Najveći podsticaj naselja Belville je šoping centar Delta City, koji okuplja sve poznate brendove i maloprodajni lanac hrane, koja je bila proizvedena na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu vlasnika Delta grupe, koju je kupio u prelaznom stanju sistema 2000-ih godina. Delta City tržni centar je glavna atrakcija Novog Beograda i magnet za dalji razvoj grada.

Belville, obećanje za novu srednju klasu, stoji na raskršću između Evrope i Balkana, socijalizma i demokratije, siromaštva i bogatstva. Nova oaza Belville ponikla je u postojećem starom socijalističkom naselju – simbolu ideološkog utopizma Titove Jugoslavije. Novi Beograd monumentalni grad za kolektivno društvo, sastojao se od kondominijuma od betona, podeljenih u otvorene blokove, širokih bulevara i velikih zelenih površina za sport i okupljanja. Novi Beograd je bio simbol velike spavaonice grada za radničku klasu.

Kontradiktorna realnost privatnog „ostrva Belville“ uočljiva je ukoliko obratimo pažnju na širi kontekst lokacije – romsko naselje, koje je nastajalo i nestajalo u njegovoj neposrednoj blizini. Kontrast između dva naselja: povoljni uslovi u paketu za komforan život s jedne strane i nepostojeća infrastruktura i loši životni uslovi na drugoj strani. Nastajanje ovako oštrih suprotnosti i nejednakosti nije incidentna,već bitno određujuća karakteristika dinamike novog sveta koji se razvija.

Proteklih 60 godina Novi Beograd je Novi. Kako će izgledati u narednih 60 godina?

Treba li privatna utopija da reši problem svog socijalističkog prethodnika Novog Beograda? Kako se uključiti u ovu brzu promenu fizičke i demografske strukture iz spavaonice u prodavaonice ili veliki privatni supermarket?

Dok je Novi Beograd je prvobitno zamišljen kao novi grad, danas je ispunio svoje blokove srpskim predgrađima i novim tržnim centrima. Novi Beograd stvara nove gradove u gradu, nova ostrvo formirana investitorskim urbanizmom.

Napomena:

  • Autor teksta i grafika: Radosavljević Nina, MSc.Arch.
  • Tekst prvobitno objavljen na Institutu Bauhaus u Desau, Nemačka, jul 2012. godine
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...