IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ugljenično-neutralni stambeni objekat „Woodcube“ napravljen u potpunosti od drveta

26.08.2013. | Gizmag

Do sada smo mnogo puta pisali da je upotreba drveta kao građevinskog materijala za izgradnju velikih struktura u sve većem zamahu. U čast ovogodišnjeg IBA Hamburg arhitektonskog festivala, nemački arhitektonski biro Architekturagentur je stvorio Woodcube (drvenu kocku): petospratni ugljenično-neutralni stambeni objekat izgrađen gotovo u potpunosti od drveta.

Velika većina objekata je napravljena od drveta, osim neophodnih instalacija, temelja i liftovskog jezgra. Ono što je zanimljivo jeste da lepak niti bilo koja druga metoda gradnje nije korišćena na drvetu tokom izgradnje objekta, a arhitekte su se umesto toga okrenule korišćenju jednostavnih drvenih klinova, koji spajaju delove drvene konstrukcije.

Stambeni blok Woodcube ima ukupnu površinu od 1.479 kvadratnih metara i sadrži osam stambenih jedinica, koje se kreću u rasponu od 90 do 190 kvadratnih metara. Spoljašnji zidovi debljine 32 santimetara nude odličnu prirodnu izolaciju.

Efikasni ventilacioni sistem, zasnovan na izmenjivaču toplote, može da se kontroliše putem iPad-a, a lift je opremljen sa sistemom kočionog povraćaja energije, zahvaljujući kome se potrošnja energije lifta smanjuje za procenjenih 60 odsto. Objekat takođe poseduje solarne panele koji proizvode svu potrebnu struju za sisteme u zgradi.

Izgradnja stambenog objekata Woodcube je počela prošlog novembra i završena je ovog aprila. Objekat će biti izložen na arhitektonskom festivalu IBA Hamburg sve do kraja novembra, kao deo izložbe Smart Material Houses.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;