Londonski najveći vertikalni vrt završen u Viktoriji

22.08.2013. | Inhabitat

Slobodna fasada od cigle na Palas hotelu (Palace Hotel) u Londonu je dom najvećem vertikalnom vrtu u britanskoj prestonici. Bujni živi zid je projektovao Gari Grant (Gary Grant) i sadrži preko 10.000 biljaka raspoređenih na 21 metar visine zida ovog luksuznog hotela. Robusni živi zid ne samo da će obezbediti vertikalnu baštu u kome će posetioci hotela i prolaznici moći da uživaju, već će takođe pomoći u čišćenju zagađenog vazduha prirodnim putem, a privućiće i gladne oprašivače poput pčela i leptira.

Redovi i redovi cveća, paprati i zeljastih biljaka su usidreni sa 16 tona zemljišta, površine preko 345 metara kvadaratnih duž strane ovog butik-hotela u Viktoriji, London. Predstavljena ove nedelje, bogata živa fasada je planirana u saradnji sa hotelom, okrugom Viktorija, arhitektom Gari Grantom, kompanijom Treebox koja će održavati zelenilo, i uz pomoć Kraljevskog hortikulturnog društva (The Royal Horticultural Society), koje je preporučilo najbolje biljke za privlačenje pčela, leptira i ptica.

Zajedno oni traže nove i jedinstvene prostore u kojima bi ubrizgali zelene površine u gradu Londonu, koje će koristiti ne samo lokalnom stanovništvu, već i životnoj sredini.

Područje oko novog zida je podložno površinskom plavljenju tokom obilnih kiša. Zeleni zid na Palas hotel se navodnjava korišćenja ovog viška vode sakupljene sa krovova, što ga čini održivim i lakim za održavanje, a takođe pomaže u aposrbciji viška vode tokom jakih kiša. Predivni zeleni zid će učiniti hotel novim zelenim orijetntirom u Londonu, a nadamo se da će on biti inspiracija za druge da slede ovaj primer.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...