Rezidencija Daisen: Klaster belih objekata ušuškani u gustoj japanskoj šumi

20.08.2013. | Inhabitat

Zamislite da se probudite ujutru i da ne vidite ništa više osim drveća iz vaše spavaće sobe. To je ono što srećni stanari rezidencije Daisen doživaljavaju svaki dan zahvaljujući arhitekti Keisukeu Kavagučiju i birou K2 Design, koji su stvorili „osetljivi dijalog“ između kuće i zelene lokacije u šumi u blizini grada Jonago. Projektanti su izgradili dom kao niz soba koje su međusobno povezane sa nizom kratkih prolaza.

Praktično ni jedno drvo trešnje ili bora na parceli nije oštećeno pri izgradnji ove predivne japanske kuće. Ali, za to je bilo potrebno neko vreme. Projektantski tim je morao da organizuje svaki blok kuće na drugačiji način, od koga svaki blok ima svoj kosi krov, kako bi odgovarao određenom postavljanju u klasteru. Prirodno osvetljenje i pasivne strategije projektovanja su takođe uzete u obzir pri raspodeli blokava unutar klastera.

Dom je izdignut iznad zemlje kako bi se sprečilo nagomilavanje snega tokom zimskih meseci i pojava vlage i zadržavanje toplote u letnjim mesecima. Veliki prozori širom kuće čine da razlika između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora bude skoro neprimetna.

Enetrijer u objektu odgovara šumskom okruženju korišćenjem prirodnih materijala kao što su drveni podovi. Daisen rezidencija je svetli primer arhitekture koja koegzistira nesmetano sa prirodom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !