INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dorađeni projekat sedišta kompanije Amazon

20.08.2013. | Gizmag

Nezadovljni sa predlogom projekta sedišta kompanije u sred centra Sijetla, kompanija Amazon je odlučila da ubaci nekoliko biokupola (o čemu smo već pisali ovde). Međutim, kompanija je smatrala da kupole od čelika i stakla nisu dovoljno upečatljive, a i Direkcija za planiranje i razvoj grada Sijetla (SDPD) je imala par primedbi, tako da je projekat vraćen arhitektama na malo dorađivanje. Rezultat je nešto što izgleda manje futuristički, a više kao rezultat parenja fudbalske lopte i robotskog planktona iz svemira.

 

Namena kupola je da pruže zaposlenima u kompaniji Amazon prostor za rad i uživanje koji ima dosta površine, i daje prisutnima osećaj kao da su u planinskoj šumi. Prvobitno su kupole napravljene od velikih spiralnih nosača koji su bili obmotani oko ogromne sfere.

Problem je bio u tome što su gradski urbanisti smatrali da su kupole previsoke, da sprečavaju prodor svetlosti parku pored njih, i da nisu imali dovoljno maloprodajnog prostora. Takođe, Amazon je želeo više „aktivnu“ fasadu sa većim stepenom transparentnosti i zanimljivijom vizuelizacijom.

Projekat je vraćen arhitektama, koji su zatim došli do novog rešenja koji zamenjuje krivu čeličnu konstrukciju sa nepravilnim pentagonima kako bi se formirala tkz. „katalonska koža“ na fasadi. Oni su takođe preprojektovali niže nivoe kupole radi bolje prostorne organizacije maloprodajnih objekata.

Arhitekte su takođe smanjili visinu kupola kako bi propustili više prirodne svetlosti javnim prostorima iza njih, povećali prostore pod zelenilom i proširili pešačke staze kako bi promovisali pešački saobraćaj.

Izmenjeni projekat će zvanično biti predstavljen Direkciji za planiranje i razvoj grada Sijetla ove nedelje. Videćemo da li će oni ili Amazon imati neke nove primedbe.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;