IZOLACIJA-468X60-BANNER

Saldus muzička i umetnička škola u Letoniji

16.08.2013. | Dezeen

Odvojene škole za umetnost i muziku su sadržane unutar staklenih i drvenih zidova ove akademije u Letoniji, projekat arhitektonskog biroa Made iz Rige. Škole su prvobitno bile smeštene u odvojenim zgradama, ali je arhitektonski biro Made napravio jedan dom za muzičku i umetničku instituciju koju učenici u zapadnom letonskom gradu Saldus pohađaju pored svojih standardnih obrazovnih programa.

Fasada je izrađena od velikih drvenih panela sa završnim finišom od staklenih profila, koji pomažu u zagrevanju vazduha koji je zarobljen između, kao i u izolovanju strukture. „Konstrukicija i materijali funkcionišu kao pasivne metode kontrole životne sredine, a u isto vreme prikazuju funkcionalnost zgrade“, rekle su arhitekte.

Forma dvospratnog volumena zgrade je takva da stvara natkrivena dvorišta u prizemlju i balkone na prvom spratu. Svetlim bojama je vizuelno odvojena površina svake škole. Zelena boja označava prostor za muzičku školu, dok je plava zona rezervisana za učenike umetničke škole.

Stepeništa, zidovi i vrata su obojeni u ovim svetlim tonovima, koji su u kontrastu sa izloženim betonskim zidovima i podovima. Sale za vežbanje i biblioteke se nalaze u centru zgrade, zajedno sa auditorijumom dvostruke spratne visine koji je okružen naboranim panelima radi poboljšanja akustike.

Učionice i studijski prostori se nalaze po obodu zgrade, kako bi maksimalno iskorišćavali dnevnu svetlost koja prodire kroz prozore pune spratne visine. Spoljašnji zidovi su obloženi krečnim malterom, upijajući vlažan vazduh koji može da ošteti muzičke instrumente.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;