INFONET-468X60-BANNER

Saldus muzička i umetnička škola u Letoniji

16.08.2013. | Dezeen

Odvojene škole za umetnost i muziku su sadržane unutar staklenih i drvenih zidova ove akademije u Letoniji, projekat arhitektonskog biroa Made iz Rige. Škole su prvobitno bile smeštene u odvojenim zgradama, ali je arhitektonski biro Made napravio jedan dom za muzičku i umetničku instituciju koju učenici u zapadnom letonskom gradu Saldus pohađaju pored svojih standardnih obrazovnih programa.

Fasada je izrađena od velikih drvenih panela sa završnim finišom od staklenih profila, koji pomažu u zagrevanju vazduha koji je zarobljen između, kao i u izolovanju strukture. „Konstrukicija i materijali funkcionišu kao pasivne metode kontrole životne sredine, a u isto vreme prikazuju funkcionalnost zgrade“, rekle su arhitekte.

Forma dvospratnog volumena zgrade je takva da stvara natkrivena dvorišta u prizemlju i balkone na prvom spratu. Svetlim bojama je vizuelno odvojena površina svake škole. Zelena boja označava prostor za muzičku školu, dok je plava zona rezervisana za učenike umetničke škole.

Stepeništa, zidovi i vrata su obojeni u ovim svetlim tonovima, koji su u kontrastu sa izloženim betonskim zidovima i podovima. Sale za vežbanje i biblioteke se nalaze u centru zgrade, zajedno sa auditorijumom dvostruke spratne visine koji je okružen naboranim panelima radi poboljšanja akustike.

Učionice i studijski prostori se nalaze po obodu zgrade, kako bi maksimalno iskorišćavali dnevnu svetlost koja prodire kroz prozore pune spratne visine. Spoljašnji zidovi su obloženi krečnim malterom, upijajući vlažan vazduh koji može da ošteti muzičke instrumente.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;