IZOLACIJA-468X60-BANNER

Crna magična kuća izgrađena brže nego što možete da kažete abrakadabra

14.08.2013. | Gizmag

Smeštena na ivici šumi u blizini Budimpešte, prefabrikovana Crna magična kuća (Black Magic House), projekat biroa T2.a Architects je, kao što ime sugeriše, ujedno crna i kuća. A šta je sa „magičnim“ delom? Osnovna konstrukcija kuće je izgrađena za samo dva dana, a ceo proces - od slanja digitalnih planova do primanja prefabrikovanih delova i završetka strukture - traje samo nedelju dana. Magično, zar ne?

Poput slične Espinar kuće o kojoj smo nedavno izvestili, Crna magična kuća je izgrađena od jeftinih građevinskih materijala, u ovom slučaju prefabrikovanih lameliranih drvenih panela. Ovo daje enterijeru pomalo nedovršen izgled, ali sudeći prema galeriji fotografija, to je u skladu sa prirodnom temom takvog seoskog doma, i uprkos nadimku na vidiku nema kozije glave niti žrtvenika.

Crna magična kuća se greje pomoću peći na drva i kamina, a ogrev se obezbeđuje iz obližnje šume, čime potencijalno nudi održiv izvor goriva, u zavisnosti od toga kako vlasnici sakupljaju drvo.

Kako bi ponudila dodatnu zaštitu tokom hladnih zimskih meseci, imovina je pokrivena crnom, UV otpornom, membranom koja je vodootporna, i pruža domu njegovu karakterističnu boju. Biro T2.a Architects je takođe ocenio da bi drugi sloj crnih drvenih panela mogao biti nepohodan dodatak u budućnosti.

Izgradnja kuće je završena 2012. godine, a proces izgradnje osnovne konstrukcije je prikazan u video snimku ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;