INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Crna magična kuća izgrađena brže nego što možete da kažete abrakadabra

14.08.2013. | Gizmag

Smeštena na ivici šumi u blizini Budimpešte, prefabrikovana Crna magična kuća (Black Magic House), projekat biroa T2.a Architects je, kao što ime sugeriše, ujedno crna i kuća. A šta je sa „magičnim“ delom? Osnovna konstrukcija kuće je izgrađena za samo dva dana, a ceo proces - od slanja digitalnih planova do primanja prefabrikovanih delova i završetka strukture - traje samo nedelju dana. Magično, zar ne?

Poput slične Espinar kuće o kojoj smo nedavno izvestili, Crna magična kuća je izgrađena od jeftinih građevinskih materijala, u ovom slučaju prefabrikovanih lameliranih drvenih panela. Ovo daje enterijeru pomalo nedovršen izgled, ali sudeći prema galeriji fotografija, to je u skladu sa prirodnom temom takvog seoskog doma, i uprkos nadimku na vidiku nema kozije glave niti žrtvenika.

Crna magična kuća se greje pomoću peći na drva i kamina, a ogrev se obezbeđuje iz obližnje šume, čime potencijalno nudi održiv izvor goriva, u zavisnosti od toga kako vlasnici sakupljaju drvo.

Kako bi ponudila dodatnu zaštitu tokom hladnih zimskih meseci, imovina je pokrivena crnom, UV otpornom, membranom koja je vodootporna, i pruža domu njegovu karakterističnu boju. Biro T2.a Architects je takođe ocenio da bi drugi sloj crnih drvenih panela mogao biti nepohodan dodatak u budućnosti.

Izgradnja kuće je završena 2012. godine, a proces izgradnje osnovne konstrukcije je prikazan u video snimku ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;