IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder Avis Magica

14.08.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Amarada iz Bukurešta je predstavio novi koncept nebodera. Nazvan Avis Magica, futuristički neboder ima vertikalni akvarijum, a proizvodi sopstvenu električnu energiju putem novog koncepta vetrogeneratora, takozvanih „perja“.

Ime Avis Magica (latinski za „Čarobna ptica“) se odnosi na ptičiji oblik zgrade i nadimka Majamija kao „Magičnog grada“. Projektovan je u okviru tamičenja DawnTown Landmark Miami competition, i ukoliko bi bio izgrađen bio bi najviša struktura u neposrednoj blizini, sa visinom od 335 metara.

Neboder Avis Magica smešta muzej, koncertnu dvoranu na otvorenom, kao i vertikalni akvarijum od 120 metara ispunjem morskim životom koji se uliva iz obližnjeg okeana. Takođe je planiran vidikovac, kao i niz veštačkih ostrva za ptice i sa obiljem vegetacije.

Vizija biroa Amarada za proizvodnju električne energije i vode poziva na veštački stvorene kišne oblake koji bi morali biti nekako stvoreni - tačno kako, nije jasno - a ono što se naziva perjem, koje vibrira sa vetrom, bi proizvodilo električnu energiju (možda nije slično piezoelektričnim vlaknima na konceptu nebodera Strawscraper).

Sa svojim pozamašnim akvarijumom i ogromnom vegetacijom, biro Amarada izveštava da bi oblakoder delovao kao „rezervoar za kiseonik“ za ceo grad, mada je verovatno najbolje da ne zadržavate dah čekajući da se izgradi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;