Zelena kupola na Long Ajlendu je najveća stambena drvena kupola na svetu

13.08.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Gledajući gigantski kružni dom Kevina Šea, ne možete a da ne pomislite na fabrikovane bio-kupole iz naučno-fantastičnih filmova. Sa 14 metara visine, Zelena kupola na Long Ajlendu je najveća stambena geodezijska kupola na svetu. Može da se pohvali sa LEED sertifikacijom, integrisanom solarnom, eolskom i geotermalnom energijom, što je čini jednom od najodrživih rezidencija u njujorškoj oblasti.

Zelena kupola se gradila skoro četiri godine, a ima 16 specijalno projektovanih prozora i otvora za hvatanje solarne toplote, koji ne samo da greju unutrašnjost kupole, već i mogu biti posebno filtrirani kako bi grejali betonske podove.

Skoro svaki deo enterijera je recikliran ili održiv. Kuća integriše više održivih principa od toaleta sa malim protokom vode, pisoara bez vode, kao i vodovodni sistem koji prihvata vodu iz kade i reciklira je zarad toplote. Nameštaj je čak prekriven sa korišćenim denimom. Sva električna energija se dobija od 10K solarnog sistema i 1,9K vetrogeneratora.

Obiman eksterijer kupole je takođe neverovatno eko-prijateljski. Uz pomoć lokalnog auto servisa, pristupni put i staze su od sitnog gumenog reciklata. Masivana bašta od guma, koja se satoji od četiri nivoa terasa, je napravljena u potpunosti od recikliranih guma iza kupole i smešta povrće i lekovito bilje cele godine. U bašti se takođe gaji limun, limeta, narandža i kumkuat drveće duž strane kupole, okružena ogradom od bambusa.

Najskorija i najznačajnija inovacija kupole je zeleni krov. Šea je izgradio mrežasti šablon poroznih kesa od škriljaca na krovu, pokrivajući skoro 100 metara kvadratnih. Svaka kesa je mešavina škriljaca i komposta koji stvara lep i darežljiv niz sedum cveća.

Zelena kupola na Long Ajlendu je nedavno sertifikovana kao zvanično stanište divljih životinja od strane Nacionalne federacije za zaštitu divljine (National Wildlife Federation) i ona stalno nastavlja da proizvodi i promoviše održivi život.

Kevin Šea je načino veliki broj YouTube video snimaka u kojima on podučava kako i vi možete da napravite vaš dom ekološkim.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...