INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kontroverza oko projekta Zahe Hadid u Pekingu

12.08.2013. | Dezeen

Prošle godine završena zgrada trgovačkog centra Galaxy Soho u Pekingu arhiteke Zahe Hadid jedan je od tri projekta u konkurenciji za Lubetkinovu nagradu za internacionalnu arhitekturu koju svake godine dodeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata - RIBA. Trgovački centar koji se sastoji od četiri kupolaste, međusobno povezane zgrade u prepoznatljivom tečnom stilu Zahe Hadid ovo mesto je izborio, kako pojašnjava ocenjivački žiri, zbog: „Stvaranja javnog prostora na nivou ulice, s lepo oblikovanim klupama i fontanama, koji pokazuje retku velikodušnost u zemlji koja je odlučila nadmašiti zapad u komercijalizaciji.“

U kreiranju tog javnog prostora sam arhitekta tvrdi da se pozvala na tradicionalne kineske tipologije gradnje, s unutrašnjim dvorištima i „tečnim kretanjem“ među prostorima. Ikonička arhitektura jednog od velikih imena današnjice, koja uz to još poštuje lokalnu tradiciju i stvara nove javne prostore zvuči kao kombinacija na koju se niko ne bi mogao požaliti.

Međutim, kako navodi londonski list Guardian, mnogi u Kini se ne slažu s tim. Iz Centra za zaštitu kulturnog nasljeđa u Pekingu upućeno je otvoreno pismo RIBA-i u kojem se projekt Galaxy Soho optužuje kao tipičan primer uništavanja starog grada. Nepoštovanjem zakona i zakonskih odredbi o zaštiti kulturnih dobara i nepoštovanju generalnog urbanističkog plana projekt uništava tradicionalnu strukturu gradskog tkiva, tipične vizure, stilske i kolorističke šeme vernakularne arhitekture Pekinga.

Nadalje, projekt optužuju i zbog nepoštovanja prava stanovnika hutonga na kojem je novi centar izgrađen u procesu otkupljivanja zemljišta. Na tim osnovama zahtevaju da se projekt ne nagradi jer smatraju da bi to bio samo poticaj bezobzirnim investitorima i korumpiranim službenicima da nastave s uništavanjem urbanog nasleđa grada. U odbranu projekta biro Zaha Hadid Architects dao je izjavu kojom se ograđuju od optužbi tvrdeći da kada je njima projekt dodeljen teren je već bio očišćen, i da su u projektovanju poštovali sve važeće zakonske odredbe.

Premda je projekt smešten uz veliku saobraćajnicu i okružen poslovnim zgradama sličnih gabarita, prilikom otvaranja centra internet portal Dezeen je doneo i zanimljive fotografije slikane iz obližnjeg tipičnog pekinškog hutonga koje jasno ukazuju na kontrast između tradicionalne vernakularne gradnje i novih investitorskih zahvata.

Na fotografijama je jasno da od javnog prostora zbog kojeg je ovaj projekat hvaljen lokalno stanovništvo nema nikakve koristi. Ova kontroverza s projektom Zahe Hadid otvara pitanje koliko su arhitekti, ali i udruženja koja ih promovišu velikim nagradama kao što su RIBA-ine, suodgovorni u investitorskim malverzacijama, kao i po kojim kriterijima bi se trebale dodeljivati takve velike nagrade. Pitanje je da li je imenovanje projekta jednim od tri finalista za ovu prestižnu nagradu propust RIBA-e ili samo jedna karika koja podržava celi sistem sa svojim pozitivnim ali i negativnim stranama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;