IZOLACIJA-468X60-BANNER

Platinum sertifikovani kampus pomaže u istraživanju dubokog plavetnila

07.08.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Perkins+Will je projektovao novi istraživački kampus za Bigelov laboratoriju za okeanografiju (Bigelow Laboratory for Ocean Sciences). Završena u decembru 2012. godine po ceni od 31 milion dolara, parcela od 22 hektara nadgleda okean u gradu Ist Butvej u državi Mejn, SAD, a nagrađena je sa LEED Platinum statusom.

Kampus je površine od 6.000 metara kvadratnih i uključuje zakrivljeni zajednički prostor, trpezarije i sobe za sastanke, obrazovnu zgradu otvorenu za članove zajednice, kao i spavaonicu i jedinice za spavanje za studente i naučnike. Pored toga, zgrada pored obale takođe poseduje istraživačke brodove, opremu za ronjenje i male brodove.

Arhitektonski biro Perkins+Will instalirao je efikasan metod klimatske kontrole, zasnovan na entalpija točku (takođe poznat kao termo-točak) rekuperatoru toplote. Entalpija točak se sastoji od matrice od kružnog saća koja odvodi toplotu iz ventilacionog sistema zgrade i pretvara je u dolazni vazduh, smanjujući potrebe grejanja.

Isti sistem se takođe može koristiti za hlađenje, pa na taj način značajno smanjiti ukupne troškove klimatizacije i grejanja. Biro je takođe isprojektovao fotonaponsku mrežu za krov, uz prateću opremu, za ublažavanje potrebe za električnom energijom.

Novi istraživački kampus omogućava naučnicima da rade na razumevanju ključnih procesa koje pokreće evolucija i promenu svetskih okeana. Posebna pažnja biće posvećena kako klimatske promene utiču na okeane i okeanske organizme.

Bigelov laboratorija ima najveću kolekciju morskih fotoplanktona, bakterija i virusa u celom svetu, i redovno sprovodi ekspedicije u svim okeanima sveta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;