Vodnjikavi prozori imitiraju krvne sudove radi povećavanja efikasnosti zgrada

07.08.2013. | Gizmag

Istraživači sa Univerziteta u Torontu kažu da mogu da poboljšaju energetsku efikasnost zgrada opremanjem prozora sa sitnim kanalim vode. Naučnici kažu da ovi kanali, inspirisani vaskularnim sistemom u prirodi (kao što su krvni sudovi u ljudskom telu), mogu da obezbede hlađenje lete za od 7 do 9 stepeni Celzijusa, i da smanje toplotne gubitke tokom zime.

Istraživači su razvili film transparentnog fleksibilnog polimera sa „slojem za hlađenje“ od providnog silikona, u kojima se nalaze mali kanali sa poprečnim presekom od 1 ili 2 milimetara u visinu i 100 mikrometara u prečniku. Kroz njih, voda sobne temperature je prosleđena do i iz spoljnog izvora po stopi od 2 mililitra po minuti.

Tanki film je zatim postavljen na model prozora veličine 10 sa 10 santimetara, koji je analiziran sa infracrvenom kamerom. Istraživači kažu da je temperatura prozora, koji je veštački zagrejen, smanjene za 7 do 9 stepeni Celzijusa. Zato što je temperatura vode bila niža u odnosu na prozor, ona je u stanju da apsorbuje toplotnu energiju i da je ukloni.

Proces će biti suprotan tokom zime, kada bi voda sobne temperature dostavljala toploti na ostatak prozora. U oba slučaja, ideja je da prozor postane efikasnija barijera konvektivnom prenosu toplote, što na kraju čini zgradu sa ovim prozorima više energetski efikasnom.

Kada se ispune vodom, istraživači kažu da kanali „nisu jasno vidljivi“, ali da kada se ispune drugom tečnošću koja prelama svetlost u sličnoj količini kao i okolni materijali, oni postaju gotovo nevidljivi. Oni sugerišu da bi različite tečnosti mogle da se koriste za postizanje različitih estetskih efekata poput menjanja boja i transparentnosti.

Istraživači su bili inspirisani vaskularnim sistemima u prirodi, kao što su krvni sudovi u ljudskom telu koji se šire i skupljaju kako bi povećali ili smanjili toplotne gubitke kada je previše toplo ili hladno. Tehnologija može biti primenljiva na fotonaponskim solarnim panelima koji su više efikasniji na nižim temperaturama.

Istraživanje tima je nedavno objavljeno u časopisu Solar Energy Materials & Solar Cells.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GEALAN
GEALAN
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

TKK BEOGRAD
TKK BEOGRAD
BEOGRAD-ZEMUN
www.tkk.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...